Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Ψάχνουν τον αντικαταστάτη της Νουί στον SSM

Στην απόφαση της ΕΚΤ θα «βαρύνει» η εθνικότητα των υποψηφίων -όπως συμβαίνει και με πολλές υψηλόβαθμες θέσεις στην ΕΕ. Ποιοι είναι οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι και ποια είναι η διαδικασία επιλογής.

ΕΚΤ: Ψάχνουν τον αντικαταστάτη της Νουί στον SSM

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τη διαδικασία εξεύρεσης του νέου επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, καθώς σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η θητεία της Ντανιέλ Νουί.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο επόμενος επικεφαλής του SSM έχει μπροστά του ένα δύσκολο έργο, καθώς θα πρέπει να εδραιώσει τη θέση αυτού του νέου θεσμού, η φήμη του οποίου έχει αμαυρωθεί λόγω των καβγάδων με κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ο επιτυχημένος υποψήφιος για τη θέση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την «κληρονομιά» της κρίσης της ευρωζώνης -ιδιαίτερα στην Ιταλία, όπου τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν μεγάλο πρόβλημα-, αλλά και τους διασυνοριακούς τραπεζικούς κανόνες μετά το Brexit.

Όπως σημειώνουν οι FT, στην απόφαση της ΕΚΤ θα «βαρύνει» η εθνικότητα των υποψηφίων -όπως συμβαίνει και με πολλές υψηλόβαθμες θέσεις στην ΕΕ- ενώ αρκετοί υποψήφιοι μπορεί να αποχωρήσουν από τη διαδικασία, αν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν πως θα μπορούσαν να «ξοδέψουν» καλύτερα το πολιτικό τους κεφάλαιο για να διασφαλίσουν άλλες υψηλόβαθμες θέσεις -όπως π.χ. αυτήν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν λήξει η θητεία του Μάριο Ντράγκι το 2019.

Τα φαβορί για τον SSM

Σύμφωνα με τους FT, μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση της Νουί είναι δύο Ιταλοί: Ο Andrea Enria, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, και ο Ignazio Angeloni, που είναι ήδη μέλος του εποπτικού συμβουλίου του SSM.

Ισχυρή υποψήφια θεωρείται και η Sharon Donnery, υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας. Ωστόσο, ο διορισμός της θα μείωνε τις πιθανότητες ο Philip Lane, διοικητής της τράπεζας, να εξασφαλίσει τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, μετά την αποχώρηση του Peter Praet το επόμενο καλοκαίρι

Για τη θέση δεν αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα η Γερμανίδα Sabine Lautenschlager, καθώς ένας διορισμός της στην ηγεσία του SSM θα μείωνε τις πιθανότητες να διαδεχθεί ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, τον Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ.

Πώς θα γίνει η επιλογή

Η ΕΚΤ δημοσίευσε αγγελία για τη θέση τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα της. Ο επιτυχημένος υποψήφιος πρέπει να είναι πολίτης της ΕΕ που να μιλά Αγγλικά και μια ακόμα ευρωπαϊκή γλώσσα, με αναγνωρισμένη εμπειρία στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό κλάδο.

Η διαδικασία επιλογής είναι η εξής:

Στις 16 Ιουλίου δημοσιεύθηκε η αγγελία για τη θέση και καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι το τέλος Αυγούστου.

Τον Σεπτέμβριο θα γίνει το shortlisting των υποψηφίων.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα στείλει τη βραχεία λίστα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και θα δημοσιοποιηθεί η shortlist.

Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν ανεπίσημες ακροάσεις κεκλεισμένων των θυρών στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα ορίσει στη συνέχεια, με μυστική ψηφοφορία, έναν υποψήφιο. Η επιλογή θα δημοσιοποιηθεί και θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη ακρόαση του υποψηφίου στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ στις 28 και 29 Νοεμβρίου θα υπάρξει ψηφοφορία και απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο διορισμός του υποψηφίου από το Συμβούλιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων θα γίνει τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v