Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμο-ρεκόρ 4,34 δισ. ευρώ στην Google από τις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την εταιρεία να τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα μέσα σε 90 ημέρες ή να έρθει αντιμέτωπη με επιπλέον πρόστιμα μέχρι και 5% του μέσου όρου του παγκόσμιου τζίρου της Alphabet. Θα ασκηθεί έφεση.

Πρόστιμο-ρεκόρ 4,34 δισ. ευρώ στην Google από τις Βρυξέλλες

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 4,34 δισ. ευρώ (5,04 δισ. δολάρια) κατά της Google, για παράνομους περιορισμούς στους κατασκευαστές smartphone Android και τους φορείς κινητής τηλεφωνίας - κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στα κινητά λειτουργικά συστήματα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την εταιρεία να τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα μέσα σε 90 ημέρες ή να έρθει αντιμέτωπη με επιπλέον πρόστιμα μέχρι και 5% του μέσου όρου του παγκόσμιου τζίρου της Alphabet.

Απέρριψε επίσης τα επιχειρήματα της Google που επικαλέσθηκε την Apple ως ανταγωνίστρια στις συσκευές Android, λέγοντας ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone δεν ασκεί αρκετούς περιορισμούς στη Google, λόγων της υψηλότερης τιμής και κόστους για τους χρήστες.

Η Google θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. «Το Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες», τόνισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Αl Verney.

Ξεπερνάει αυτό των 2,4 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στον τεχνολογικό κολοσσό πέρυσι, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσεις στην αγορά αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Η έρευνα

Το πρόστιμο βάζει τέλος στην ευρωπαϊκή έρευνα στα συμβόλαια του τεχνολογικού γίγαντα με εταιρείες που κατασκευάζουν smartphones και δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Αντικείμενο της έρευνας των αξιωματούχων της ΕΕ ήταν οι συμβάσεις της Google που απαιτούν από τους κατασκευαστές τηλεφώνων Android να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές αναζήτησης και περιήγησης της Google και άλλες υπηρεσίες της, όταν θέλουν να λάβουν άδεια χρήσης του καταστήματος εφαρμογών Play. Οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού συναντήθηκαν νωρίτερα την Τρίτη για να συμφωνήσουν στο πρόστιμο, δήλωσε μία πηγή στο πρακτορείο Bloomberg.

Στο στόχαστρο της Ένωσης έχουν επίσης μπει και οι πληρωμές της Google σε τηλεπικοινωνιακούς φορείς και κατασκευαστές που εγκαθιστούν αποκλειστικά την αναζήτηση Google σε συσκευές και συμβόλαια, εμποδίζοντας να χρησιμοποιούνται και άλλες εκδόσεις του Android.

Η Google έχει μερίδιο αγοράς άνω του 90% όσον αφορά τη γενική αναζήτηση στο ίντερνετ, τα λειτουργικά συστήματα έξυπνων κινητών τηλεφώνων και τα καταστήματα εφαρμογών για λογισμικό Android, είχε δηλώσει η ΕΕ το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v