Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Έτοιμος για δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας $500 δισ.

«Είμαστε ριγμένοι κατά ένα τεράστιο ποσό», τόνισε για τα εμπορικά ελλείμματα με την Κίνα. Υποστήριξε ότι είναι «μακράν ο πιο σκληρός με τη Ρωσία από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο, εδώ και πολλά χρόνια». Υπό πίεση οι σχέσεις μας, τονίζει η Άγγελα Μέρκελ.

Τραμπ: Έτοιμος για δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας $500 δισ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα αξίας 500 δισ. δολαρίων από την Κίνα, εκφράζοντας τις απειλές του, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

«Είμαστε ριγμένοι κατά ένα τεράστιο ποσό», τόνισε σχετικά με τα εμπορικά ελλείμματα με την Κίνα. «Είμαι έτοιμος να φτάσω στα 500».

Αν οι συμφωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν έχουν επιτυχημένο αποτέλεσμα, θα είμαι ο χειρότερος εχθρός που είχε ποτέ», τόνισε στην ίδια συνέντευξη.

Υποστήριξε δε, ότι είναι «μακράν ο πιο σκληρός με τη Ρωσία από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο, εδώ και πολλά, πολλά χρόνια». Όπως είπε, «μπορεί απ' όλους».

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τον κόσμο «να δει τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία», αναφερόμενος σε διάφορες οικονομικές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, εταιρείες και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ανέφερε επίσης πολλές ενέργειες του που αντικρούουν οποιοδήποτε επιχείρημα ότι ο Πούτιν «τον έχει στο χέρι του».

Σε αυτές τις κινήσεις συμπεριλαμβάνεται και η προτροπή στην Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα να αποσύρει την υποστήριξή της από το νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα φέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, από τη Βαλτική Θάλασσα. Ο Τραμπ αποκάλεσε τη Γερμανία «όμηρο της Ρωσίας» καθώς βασίζεται σε ρωσικές πηγές ενέργειας.

Είχε προσθέσει ότι «είναι πολύ ανάρμοστο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Μόσχα.

«Είπα, περιμένετε ένα λεπτό, υποτίθεται ότι σας προστατεύουμε από τη Ρωσία και τους πληρώνετε δισ. δολάρια. Τι είναι αυτό;», δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη.

Σημείωσε επίσης  ότι το δυνατό δολάριο είναι μειονέκτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέρκελ: Υπό πίεση οι σχέσεις με τον Τραμπ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος προειδοποίησε, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι ο διατλαντικός εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι σήμερα «πολύ σοβαρός» και τόνισε ότι η επιβολή αντίμετρων θα ήταν «η χειρότερη λύση».

Η σχέση της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κριτικής σημασίας, σημείωσε η Άγγελα Μέρκελ, την Παρασκευή, αφότου ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε αποκαλέσει τη χώρα της «όμηρο της Ρωσίας» λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης.

Όταν ρωτήθηκε για τη σχέση της με τον Τραμπ, απάντησε: «Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι οι αξίες ή το συνηθισμένο πλαίσιο είναι υπό ισχυρή πίεση προς το παρόν».

«Εντούτοις, η διατλαντική σχέση εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού Προέδρου, είναι κριτικής σημασίας για εμάς και θα συνεχίσω να την καλλιεργώ», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v