Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ισχυρά όπλα της Κίνας κατά των ΗΠΑ

Μετά την επιβολή δασμών στις κινεζικές εισαγωγές προϊόντων από την αμερικανική κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες και ύστερα από τις νέες απειλές, η νούμερο 2 οικονομία παγκοσμίως φαίνεται ότι έχει και άλλους τρόπους για να απαντήσει.

Τα ισχυρά όπλα της Κίνας κατά των ΗΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πρόθυμος να ανεβάσει το νούμερο στα 500 δισ. 

Όπως μεταδίδει το CNBC, παρά τα παραπάνω γεγονότα, η Κίνα φαίνεται να έχει κρυμμένα όπλα. Έχει στην κατοχή της αμερικανικά ομόλογα ύψους ενός τρισ. δολαρίων. Αν σταματήσει τις αγορές νέων ομολόγων ή προχωρήσει σε πώληση, θα τροφοδοτήσει αύξηση των αποδόσεων, ενισχύοντας την πίεση στο αμερικανικό χρέος.

Την ίδια ώρα, η υποτίμηση του γουάν είναι ακόμη ένας τρόπος για να αντιμετωπίσει την αμερικανική πρόκληση. Μέχρι στιγμής, από τα μέσα Μαρτίου έχει χάσει 8%.

Επίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, θα μπορούσε να κάνει... δύσκολη τη ζωή των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Υπό αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως να επέβαλε φόρους σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις ή να προχωρούσε σε έρευνα για μονοπωλιακές ρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v