Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακωχή ΗΠΑ-ΕΕ για τους δασμούς

Τραμπ και Γιούνκερ συμφώνησαν να αποφύγουν την επιβολή περαιτέρω δασμών, ενόσω θα πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις για επίλυση των εμπορικών θεμάτων. Η ανακοίνωση. "Μεγάλη επιτυχία" χαρακτηρίζει η Ευρώπη τη συμφωνία. Ικανοποίηση στο ΔΝΤ.

Ανακωχή ΗΠΑ-ΕΕ για τους δασμούς

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο διατλαντικού εμπορικού πολέμου, με την ΕΕ να δηλώνει πως εξασφάλισε μια «μεγάλη παραχώρηση», καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να αποφύγει την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα ενόσω ΗΠΑ και ΕΕ θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό άλλων εμπορικών εμποδίων.

"Συμφωνήσαμε σήμερα, πρώτα από όλα, να συνεργαστούμε για να μηδενίσουμε τους δασμούς, να μηδενίσουμε τα μη δασμολογικά εμπόδια και να μηδενίσουμε τις επιδοτήσεις σε μη αυτόματα βιομηχανικά προϊόντα", δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, δίπλα στον Γιούνκερ.

"Επίσης θα συνεργαστούμε για την μείωση των εμποδίων και την αύξηση του εμπορίου σε υπηρεσίες, χημικά, φαρμακευτικά, ιατρικά προϊόντα, καθώς και σόγια", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα τόνισε ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής στη μείωση της γραφειοκρατίας για το εμπόριο και ότι θα συνεργαστεί με την ΕΕ για την μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μετά τη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, οι δυο άνδρες δήλωσαν πως με τις συζητήσεις επιδιώκεται επίσης να «επιλυθεί» το ζήτημα των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο και των αντίμετρων από την πλευρά της ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο Τραμπ, η Ευρώπη συμφώνησε να αυξήσει τις αγορές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και να περιορίσει τα εμπορικά εμπόδια για τις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας, βοηθώντας έτσι τους αμερικανούς αγρότες και τον ενεργειακό τομέα.

«Η σόγια είναι μεγάλο θέμα. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει, σχεδόν αμέσως, να αγοράζει πολλή σόγια», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αργότερα, σε ανάρτησή του στο twitter, έγραψε πως οι εργασίες για τα σχετικά έγγραφα «προχωρά γρήγορα», προσθέτοντας πως η συνάντηση με τον Γιούνκερ είχε «μεγάλη θέρμη».

Κατά τον Τραμπ, υπήρξε γρήγορα πρόοδος «που κανένας δεν νόμιζε πως ήταν δυνατή».

Από την πλευρά του, ο Γιούνκερ είπε πως οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως όσο διαπραγματεύονται για το εμπόριο, θα αποφύγουν την επιβολή περαιτέρω δασμών, περιλαμβανομένων των πιθανών δασμών των ΗΠΑ στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Έκανε λόγο στους δημοσιογράφους για μια «μεγάλη παραχώρηση» από την πλευρά του κ. Τραμπ και πως αναμένει ο αμερικανός πρόεδρος να την τηρήσει.

Κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ μετά την επίσκεψη Γιούνκερ στον Λευκό Οίκο

«Συναντηθήκαμε σήμερα στην Ουάσινγκτον για την έναρξη μιας νέας φάσης στη σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση — μια φάση στενής φιλίας, ισχυρών εμπορικών σχέσεων, κατά την οποία αμφότεροι θα κερδίσουμε, συνεργαζόμενοι καλύτερα για την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία και καταπολεμώντας από κοινού την τρομοκρατία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί αριθμούν περισσότερους από 830 εκατομμύρια πολίτες και πάνω από 50 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ. Εάν συνεργαστούμε, μπορούμε να κάνουμε τον πλανήτη μας καλύτερο, ασφαλέστερο και ευημερέστερο.

Ήδη σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διμερή εμπορική σχέση ύψους 1 τρισ. δολλαρίων — τη μεγαλύτερη οικονομική σχέση στον κόσμο. Θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τούτη την εμπορική σχέση προς όφελος όλων των Αμερικανών και των Ευρωπαίων πολιτών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμφωνήσαμε σήμερα, πρώτα απ’ όλα, να εργαστούμε από κοινού για μηδενικούς δασμούς, για μηδενικούς μη δασμολογικούς φραγμούς και για μηδενικές επιδοτήσεις σε βιομηχανικά αγαθά πέραν του αυτοκινήτου. Θα καταβάλουμε επίσης προσπάθειες για να μειωθούν οι φραγμοί και να αυξηθούν οι συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, των χημικών, των φαρμακευτικών και των ιατρικών προϊόντων, καθώς και της σόγιας.

Αυτό θα ανοίξει τις αγορές για τους αγρότες και τους εργαζομένους, θα αυξήσει τις επενδύσεις και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, θα καταστήσει το εμπόριο πιο δίκαιο και πιο αμοιβαίο.

Δεύτερον, συμφωνήσαμε σήμερα να ενισχύσουμε τη στρατηγική συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να εισάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.

Τρίτον, συμφωνήσαμε σήμερα να ξεκινήσουμε στενό διάλογο σχετικά με τα πρότυπα προκειμένου να διευκολυνθεί το εμπόριο και να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια το κόστος.

Τέταρτον, συμφωνήσαμε σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε καλύτερα τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τις αθέμιτες πρακτικές του παγκόσμιου εμπορίου. Ως εκ τούτου, θα συνεργαστούμε στενά με ομόφρονες εταίρους για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως η κλοπή διανοητικής ιδιοκτησίας, η βεβιασμένη μεταφορά τεχνολογίας, οι βιομηχανικές επιδοτήσεις, οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τις κρατικές επιχειρήσεις και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε αμέσως μια εκτελεστική ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους στενότερους συμβούλους μας, η οποία θα υλοποιήσει το εν λόγω κοινό πρόγραμμα προτεραιοτήτων. Επιπλέον, θα προσδιορίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών και την αξιολόγηση των υφιστάμενων δασμολογικών μέτρων. Ενόσω εργαζόμαστε για τον σκοπό αυτό, δεν θα αντιτεθούμε στο πνεύμα τούτη της συμφωνίας, εκτός εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη τερματίσει τις διαπραγματεύσεις.

Επιθυμούμε επίσης να επιλύσουμε τα ζητήματα στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου, καθώς και των ανταποδοτικών δασμών».

Ικανοποίηση σε ΕΕ - ΔΝΤ

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ και ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρέτησαν τη συμφωνία Τραμπ-Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντάς την μεγάλη επιτυχία.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και ΕΕ «να εργαστούν από κοινού προκειμένου να μειώσουν τα εμπόδια στο εμπόριο και, μαζί με άλλους εταίρους, να ενισχύσουν τον ΠΟΕ. Η παγκόσμια οικονομία μπορεί μόνο να επωφεληθεί όταν οι χώρες εμπλέκονται εποικοδομητικά προκειμένου να επιλύσουν εμπορικές και επενδυτικές διαφωνίες χωρίς να καταφεύγουν σε έκτακτα μέτρα».

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ εξέφρασε την ικανοποίησή του την Τετάρτη κρίνοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, γεγονός που θεωρεί πως θα συμβάλλει να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος και να σωθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

«Συγχαρητήρια στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στον Ντόναλντ Τραμπ: Επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, χάρη στην οποία μπορεί να αποφύγουμε τον εμπορικό πόλεμο και να σωθούν εκατομμύρια δουλειές! Σπουδαίο για την παγκόσμια οικονομία!», ανέφερε ο Αλτμάιερ μέσω Twitter.

Ωστόσο, ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους της γερμανικής βιομηχανίας υποδέχθηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία τις λύσεις που προτάθηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να αποτραπεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι επαπειλούμενοι αμερικανικοί δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα δεν έχουν ακόμη αφαιρεθεί από το φόντο.

Για τον σύνδεσμο γερμανικών βιομηχανιών DIHK, επαφίεται τώρα στην Ουάσινγκτον να ανοικοδομήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με την Ευρώπη και να άρει τους—παράνομους, κατ' αυτόν—δασμούς που επέβαλε.

«Οι λύσεις που προτάθηκαν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική δόση σκεπτικισμού», ανέφερε ο σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας παράλληλα ότι αν μη τι άλλο η συνάντηση Τραμπ-Γιούνκερ έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να διχαστεί.

DJ: Ο Τραμπ κέρδισε παραχωρήσεις από την Ευρώπη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε την Τετάρτη παραχωρήσεις από την Ευρώπη, οι οποίες θα αποτρέψουν την πρόκληση εμπορικού πολέμου, μετέδωσε το πρακτορείο Dow Jones News Wire επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γιούνκερ και η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ που συνοδεύει τον Γιούνκερ στην Ουάσινγκτον, συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για να μειώσουν τους δασμούς σε βιομηχανικά προϊόντα και από τις δύο πλευρές και να αυξήσουν τις αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG )και σόγιας στην Ευρώπη, ανέφερε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επίσης συμφώνησαν να εναρμονίσουν τα ρυθμιστικά πρότυπα για ιατροτεχνολογικά προϊόντα ώστε να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά της Ευρώπης, τόνισε το πρακτορείο.

Επικαλούμενο τον αξιωματούχο της ΕΕ, το πρακτορείο αναφέρει ότι η αμερικανική και η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία συνεχίζουν να εργάζονται στη διατύπωση μιας κοινής ανακοίνωσης που θα αναφέρεται στο επίμαχο θέμα των δασμών στα οχήματα.

Ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ με ανάρτηση στο twitter έκανε λόγο για μια "παραγωγική συνάντηση"

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο κ. Τραμπ τόνισε πως ελπίζει να καταλήξει σε μια δίκαιη και αμοιβαία επωφελής εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, σε δηλώσεις που έκανε πριν τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. 

«Εάν δεν υπήρχαν καθόλου δασμοί, κανένα εμπόδιο και καμία επιδότηση, οι ΗΠΑ θα ήταν εξαιρετικά ευχαριστημένες» σημείωσε ο ίδιος έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε από την πλευρά του πως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι και πρέπει να συνεργαστούν.

«Είμαστε στενοί εταίροι, σύμμαχοι, όχι εχθροί. Πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας και όχι να μιλάμε χωρίς να ακούμε τον άλλον» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση των δασμών και όχι στην αύξηση τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v