Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Μεγαλύτερη ευελιξία στο QE

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκιά της «πολύ χαμηλά» ενώ κάνει πιο ευέλικτο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή.

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Μεγαλύτερη ευελιξία στο QE

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΤτΙ) δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε «πολύ χαμηλό» επίπεδο προς το παρόν, ενώ ανήγγειλε μέτρα για να γίνει το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει πιο ευέλικτο, γεγονός που αντανακλά την πρόβλεψή της ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε ο πληθωρισμός να φθάσει το επίπεδο-στόχο που έχει ορίσει, δηλαδή το 2%.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΤτΙ αποφάσισε να διατηρήσει τον στόχο της για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της στο -0,1% και δεσμεύθηκε να κατευθύνει τις αποδόσεις των δεκαετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων προς το μηδέν, με 7 ψήφους υπέρ και 2 κατά.

Ωστόσο στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της περιέχεται φρασεολογία βάσει της οποίας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια ενδέχεται να παρουσιάσουν διακυμάνσεις, ανάλογα με τις οικονομικές και άλλες εξελίξεις, ενώ το πρόγραμμά της στο πλαίσιο του οποίου αγοράζει ομόλογα και άλλα αξιόγραφα θα γίνει πιο ευέλικτο.

Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας για αυτές τις ήσσονες αλλαγές της πολιτικής της, ο Nikkei πέρασε στο πράσινο, οι αποδόσεις των αμερικανικών και των ιαπωνικών ομολόγων υποχώρησαν, ενώ το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι του γεν κατά 0,25%, στο 1:111,33.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v