Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ επέβαλε κυρώσεις κατά δύο Τούρκων αξιωματούχων. Ισχυρές απώλειες καταγράφει η τουρκική λίρα, υποχωρώντας στο νέο ιστορικό χαμηλό του 4,99 έναντι του δολαρίου. Αντίποινα από Αγκυρα.

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Τετάρτη κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την φυλάκιση του Αμερικανού κληρικού Άντριου Μπράνσον, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα που οδήγησε την τουρκική λίρα σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου. 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν κατά των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρει ότι επιβάλλει κυρώσεις κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, οι οποίοι «είχαν ηγετικό ρόλο στους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την σύλληψη και την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον».

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ. 

Νωρίτερα την Τετάρτη, το Bloomberg μετέδωσε πως οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει μια λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, την οποία θα ενεργοποιήσουν σε περίπτωση που αποφασίσουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν για την φυλάκιση Αμερικανών πολιτών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ουάσιγκτον έχει συμπεριλάβει στη λίστα πρόσωπα και οργανισμούς.

Τα μέτρα που έχουν ετοιμαστεί κατά της Τουρκίας ακολουθούν το μοντέλο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη ρωσική κυβέρνηση και στους ολιγάρχες από τον κύκλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, σημείωσαν οι πηγές.

Η είδηση οδήγησε την λίρα σε ισχυρές απώλειες, με το τουρκικό νόμισμα να καταρρέει στο νέο ιστορικό χαμηλό του 4,99 λίρες το δολάριο.

Την περασμένη Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με βαριές κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν δεν προχωρήσει στην αποφυλάκιση Αμερικανού κληρικού Άντριου Μπράνσον, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

Εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές της Ουάσιγκτον, τονίζοντας πως πλήττουν τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγιση τους και να υιοθετήσουν μια πιο εποικοδομητική στάση προτού προκαλέσουν μεγαλύτερο πλήγμα στα δικά τους συμφέροντα και στη συμμαχία με την Τουρκία» προειδοποίησε σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραίμ Καλίν. 

Οπως έγινε γνωστό αργότερα, η Άγκυρα θα προβεί σε αντίποινα ενάντια στην αμερικανική απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος των Τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και Σουλεϊμάν Σοϊλού. Η ανακοίνωση έγινε από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v