Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύμα πωλήσεων στα ιταλικά ομόλογα

Οι αγορές ανησυχούν για τις επερχόμενες συζητήσεις σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό. Υπό πίεση ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ. Αυξημένη κατά 27 μονάδες βάσης η απόδοση του 2ετούς ομολόγου.

Κύμα πωλήσεων στα ιταλικά ομόλογα

Νέα πλήγματα δέχονται τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 2ετούς τίτλου να αυξάνει κατά 27 μονάδες βάσης σήμερα, στο 1,224%, έχοντας σημειώσει άνοδο 17 μονάδες βάσης μόλις χθες.

Οι αγορές ανησυχούν για τις επερχόμενες συζητήσεις σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό και έτσι οι αποδόσεις βρίσκονται πλέον σε επίπεδα του περασμένου Ιουνίου, όταν υπήρξαν φόβοι ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα επεδίωκε την έξοδο από το ευρώ.

Στο 10ετές, η απόδοση διαμορφώνεται στο 3,009, ενισχυμένη κατά 10 μονάδες βάσης.

Η Moody’s έχει τοποθετήσει τη χώρα σε επανεξέταση για πιθανή υποβάθμιση και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της τον επόμενο μήνα.

Το χρηματιστήριο πάντως δεν δείχνει να επηρεάζεται ιδιαίτερα, με τον FTSE MIB να υποχωρεί μόλις 0,2%.

Πιέσεις στον Τρία για τον προϋπολογισμό

Σήμερα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως ο προϋπολογισμός της χώρας για το επόμενο έτος θα περιλαμβάνει τα πρώτα μέτρα για περικοπές φόρων και για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, προβλέψεις που ενδεχομένως παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Ο προϋπολογισμός (του 2019) δεν θα περιλαμβάνει αμέσως όλα τα σχεδιαζόμενα μέτρα, όμως θα υπάρχουν τα πρώτα βήματα προς έναν ενιαία φόρο και μια ριζική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Σαλβίνι.

Σημειώνεται πως σήμερα συνεδριάζουν οι κορυφαίοι υπουργοί της αντισυστημικής ιταλικής κυβέρνησης, προκειμένου να συζητήσουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οι επενδυτές ανησυχούν πως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζιοβάνι Τρία, μπορεί είτε να παρακαμφεί είτε ακόμα και να αναγκαστεί σε παραίτηση για το θέμα του προϋπολογισμού.

Ο κ. Τρία έχει επανειλημμένως πει πως σχεδιάζει να μειώσει το τεράστιο χρέος της χώρας και ήθελε να συντονίσει τις δημοσιονομικές κινήσεις με την Κομισιόν, ωστόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα πιέζουν για να περάσουν φιλόδοξα σχέδια για τις δαπάνες και τις μειώσεις φόρων στην Ιταλία, που θα μπορούσαν να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και να οδηγήσουν σε αύξηση του δημόσιου χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v