Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To πρόγραμμα 100 ημερών του Ερντογάν

Το σχέδιο δράσης των 400 άρθρων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εξορύξεις υδρογονανθράκων "σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Τουρκία". Έκκληση στους Τούρκους να μετατρέψουν τα ξένα νομίσματα και τον χρυσό τους σε λίρες. Προσπάθεια απεξάρτησης από τις ξένες προμήθειες στην άμυνα.

To πρόγραμμα 100 ημερών του Ερντογάν

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης 100 ημερών, το οποίο επικεντρώνεται στην στήριξη της εύθραυστης τουρκικής οικονομίας, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εξορύξεις στη Μεσόγειο. Παράλληλα, ο Ερντογάν απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μετατρέψουν το ξένο συνάλλαγμα και τον χρυσό τους σε λίρες, για να δείξουν την «εθνική αντίσταση» τους.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, ο Ερντογάν ανακοίνωσε το σχέδιο δράσης των 400 άρθρων, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις στους τομείς της ενέργειας, του εξωτερικού εμπορίου, της παιδείας, της υγείας, της γεωργίας και του τουρισμού, στο πλαίσιο συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν όλοι οι υπουργοί, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και γραφειοκράτες, καθώς και ανώτατα στελέχη του AKP.  

«Αυτά τα 400 έργα με κόστος 46 δισ. λιρών Τουρκίας θα δώσουν ώθηση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως τα projects αυτά δεν θα έχουν επιπλέον επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.

«Η πειθαρχεία του προϋπολογισμού είναι πολύ σημαντική για εμάς», είπε, ανακοινώνοντας πως το μεσοπρόθεσμα οικονομικό πρόγραμμα θα κηρυχθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει έναν οικονομικό πόλεμο. Όμως μην ανησυχείτε, θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο όπως κάναμε και στο παρελθόν», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, τα 48 από τα 400 projects εντός των πρώτων 100 ημερών αφορούν στην αμυντική βιομηχανία, καθώς η κυβέρνησή του στοχεύει στον μηδενισμό της εξάρτησής της από τις ξένες προμήθειες.

Επίσης, ο κ. Ερντογάν γνωστοποίησε πως η Τουρκία θα ξεκινήσει εξορύξεις στη Μεσόγειο, προσθέτοντας πως θα ξεκινήσει ένα δεύτερο πλοίο για την έρευνα των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη χώρα. «Θα τριπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να έχουμε το μέγιστο όφελος από τα αποθέματα υδρογονανθράκων στη θάλασσα», υπογράμμισε.

Προτεραιότητα δίνεται επίσης στην Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, που θα συνδέει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα. Στο πλαίσιο του έργου αυτού θα δημιουργηθούν δυο πόλεις στις δυο πλευρές της διώρυγας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως προτεραιότητα αποτελεί και το εκ νέου άνοιγμα των προξενείων σε Μοσούλη και Βασόρα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για αυξημένη επιστροφή Σύρων στη Μανμπίζ «όταν καθαρίσει η πόλη από τους τρομοκράτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v