Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ερντογάν «παγώνει» περιουσιακά στοιχεία υπουργών των ΗΠΑ

Κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν, διαψεύδοντας τις "ελπίδες" Πομπέο για επίλυση του ζητήματος των αμερικανών κρατούμενων. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για "σοβαρή ασέβεια" και έδωσε εντολή για αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Ερντογάν «παγώνει» περιουσιακά στοιχεία υπουργών των ΗΠΑ

Η Τουρκία θα «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία δυο υπουργών των ΗΠΑ ως αντίποινα στις κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά της Άγκυρας, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το τελευταίο βήμα που έκαναν οι ΗΠΑ στο περιστατικό του Πάστορα Μπράνσον στη Σμύρνη δεν συνάδει με μια στρατηγική συνεργασία. Οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει μια σοβαρή ασέβεια με το βήμα αυτό» τόνισε σε ομιλία του σε συνέδριο του AKP, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

«Είχαμε δείξει υπομονή μέχρι χθες το βράδυ. Σήμερα δίνω οδηγία στους φίλους μου ότι θα παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία των υπουργών δικαιοσύνης και εσωτερικών των ΗΠΑ στην Τουρκία», πρόσθεσε. «Αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν την Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω, προσφεύγοντας σε απειλητική γλώσσα και παράλογες κυρώσεις, δείχνουν πως δεν γνωρίζουν το Τουρκικό έθνος», υπογράμμισε.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει κυρώσεις κατά των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας στη βάση της ευθύνης τους για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση του φυλακισμένου αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων αυτών, μπλοκάρονται τα όποια περιουσιακά στοιχεία ή συμφέροντα σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ και στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εντός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ, ενώ γενικά θα απαγορεύεται στους Αμερικάνους να έχουν συναλλαγές μαζί τους.

Η Τουρκία, την ίδια ημέρα, είχε προειδοποιήσει πως θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Πομπέο: Τις προσεχείς ημέρες θα λυθεί το θέμα Μπράνσον

Νωρίτερα σήμερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον έχει κάθε πρόθεση να συνεργαστεί με την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα των Αμερικανών που κρατούνται στην Τουρκία θα επιλυθεί «μέσα στις προσεχείς μέρες».

Σε ερώτηση αν το θέμα θέτει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο Πομπέο τόνισε: «Η Τουρκία είναι ένας νατοϊκός εταίρος με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν κάθε πρόθεση να συνεχίσουν να συνεργάζονται».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα του πάστορα Άντριου Μπράνσον και άλλων Αμερικανών που κρατούνται στην Τουρκία θα έχει λυθεί μέσα τις «προσεχείς μέρες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v