Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κραχ με πτώση 20% στη λίρα και δραματική έκκληση Ερντογάν

Μια ημέρα αφότου επικαλέστηκε το Θεό ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μετατρέψουν συνάλλαγμα και χρυσό σε λίρες, κάνοντας λόγο για οικονομικό πόλεμο. Ο ίδιος με νέα δήλωση προέβλεψε ανάπτυξη ρεκόρ για την Τουρκία. Νέο ιστορικό χαμηλό της λίρας μετά τις δηλώσεις και τον διπλασιασμό των δασμών από ΗΠΑ.

Κραχ με πτώση 20% στη λίρα και δραματική έκκληση Ερντογάν

Η Τουρκία δεν θα χάσει τον οικονομικό πόλεμο στον οποίο έχει εμπλακεί, διαμήνυσε ο Toύρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, μετά τη βουτιά 13,5% που σημείωσε η λίρα και τις νέες πιέσεις στα τουρκικά ομόλογα. «Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο» τόνισε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Ερντογάν υποστήριξε πως το δολάριο δεν μπορεί να ανακόψει το δρόμο της Τουρκίας και κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μετατρέψουν τα δολάρια τους σε λίρες. Οι Τούρκοι θα απαντήσουν σε αυτούς που ξεκίνησαν οικονομικό πόλεμο ενάντια στην Τουρκία. 

 «Μετατρέψτε τα ευρώ, τα δολάρια, το χρυσό σας στο εθνικό μας νόμισμα. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στη Δύση» επισήμανε. Η Τουρκία δεν θα παραδοθεί σε οικονομικούς δολοφόνους

Είμαστε αντιμέτωποι με τεχνητή χρηματοοικονομική μεταβλητότητα, υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας και το τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε. Ο ίδιος ανέφερε πως η Τουρκία δεν έχει εχθρική στάση με καμία χώρα, λέγοντας ότι προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων. 

O Tούρκος πρόεδρος σε νεότερες δηλώσεις του προέβλεψε πως η χώρα του θα συνεχίσει να καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη παρά τις επιθέσεις που δέχεται. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 7,4% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

«Παρά τις επιθέσεις που διενεργούνται στην συναλλαγματική ισοτιμία, θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε το δεύτερο τρίμηνο και θα κλείσουμε το 2018 με ποσοστό ρεκόρ», τόνισε

Η τουρκική λίρα, η οποία είχε περιορίσει τις απώλειες κοντά στο 6%, βούτηξε και πάλι 12% κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Ερντογάν. Εν συνεχεία και αμέσως μετά την γνωστοποίηση από τον Ντ. Τραμπ ότι διπλασιάζει τους δασμούς κατά της γειτονικής χώρας η λίρα υποχώρησε ακόμα περισσότερο. Η ημερήσια πτώση έφτασε στα επίπεδα του 20%(!).

Την Πέμπτη ο κ. Ερνοτγάν κάλεσε τους πολίτες να «αγνοήσουν τις εκστρατείες κατά της Τουρκίας» προσθέτοντας πως «αν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας και τον Θεό», όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην περιφέρεια Ριζέ, ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός για την ξέφρενη πτώση της τουρκικής λίρας, λέγοντας: «θα εργαστούμε πολύ και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τη χώρα μας πιο σύγχρονη με όλες τις 81 περιφέρειές της, Θεού θέλοντος. Απλώς να γνωρίζετε πως είμαστε καλύτερα τώρα απ’ ότι χθες και το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Μην ανησυχείτε».

«Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες. Μην νοιάζεστε γι’ αυτές. Και μην ξεχνάτε πως αν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας και τον Θεό… Ευελπιστώ για την υπομονή και τον ζήλο σας» σημείωσε.

Παρέμβαση κεντρικής τράπεζας

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη την Παρασκευή στις αγορές σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος, πραγματοποιώντας δημοπρασίες για καταθέσεις σε συναλλάγμα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα ενεργοποιήσε εργαλείο που επιτρέπει δημοπρασίες ως και 1,5 δισ. δολαρίων μεταξύ τραπεζών για ανταλλαγή καταθέσεων σε συνάλλαγμα με καταθέσεις σε τουρκική λίρα.

Oι δημοπρασίες αποτελούν ουσιαστικά ένα swap συναλλάγματος, το οποίο επιτρέπει στις τουρκικές τράπεζες να ανταλλάξουν μεταξύ τους τις καταθέσεις τους σε τουρκική λίρα και σε συνάλλαγμα.

Οι δημοπρασίες μεταξύ των τραπεζών διενεργούνται με επιτόκιο 17,75% για την τουρκική λίρα και 2% για το δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v