Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Προδοσία η διάδοση fake news για την οικονομία

Πισώπλατη μαχαιριά χαρακτήρισε τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος. Βλέπει επιστροφή της λίρας σε λογικά επίπεδα. Ερευνα για ενέργειες που «απειλούν την οικονομική ασφάλεια» ανακοίνωσε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης.

Ερντογάν: Προδοσία η διάδοση fake news για την οικονομία

Η διάδοση ψευδών ειδήσεων για την τουρκική οικονομία συνιστά προδοσία, τόνισε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος προέβλεψε ότι οι επιθέσεις κατά της τουρκικής οικονομίας θα συνεχιστούν, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση πως η λίρα θα επιστρέψει σε λογικά επίπεδα σύντομα. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, o ίδιος χαρακτήρισε τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στν Τουρκία ως πισώπλατη μαχαιριά. 

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε ότι η τουρκική οικονομία είναι ισχυρή και ότι κανένας δεν θα πρέπει να δίνει σημασία σε κερδοσκοπικές ειδήσεις, τονίζοντας πως το υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και η αρμόδια επιτροπή τραπεζικού ελέγχου λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Λίγο νωρίτερα, ο γραφείο της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για ενέργειες που «απειλούν την οικονομική ασφάλεια», ενώ η επιτροπή κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε ξεχωριστή έρευνα για τα «fake news» που στόχο έχουν να χειραγωγήσουν την οικονομία.

«Ξεκίνησε έρευνα σύμφωνα με τον τουρκικό ποινικό κώδικα, την τραπεζική νομοθεσία, τους κανόνες της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και των συναφών νόμων σε άτομα που επέδειξαν ενέργειες που απειλούν την οικονομική ασφάλεια μέσω ειδήσεων σε ΜΜΕ και ενεργούς λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που προσπαθούν να χειραγωγήσουν, στο πλαίσιο των οικονομικών επιθέσεων που στοχεύουν τη Δημοκρατία της Τουρκίας, την κοινωνική ειρήνη της, την ενότητα και την οικονομική ασφάλεια, από τις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος (του 2016)», αναφέρει η ανακοίνωση της εισαγγελίας, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ξεκίνησε δικαστική έρευνα «σε 346 λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που μοίρασαν αναρτήσεις για να προκαλέσουν την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας με το δολάριο».

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ερευνών Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK) ξεκίνησε δική του έρευνα για αυτό που χαρακτηρίζει ως «fake news» που στόχο είχαν να χειραγωγήσουν την οικονομία.

«Η MASAK ξεκίνησε έρευνα σε άτομα και ιδρύματα που διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις, όπως αυτές που ισχυρίζονται πως ‘το κράτος θα παρέμβει για να μετατρέψει ξένο συνάλλαγμα σε λογαριασμούς σε τουρκική λίρα’ και ‘θα κλειδώσει την συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο’ εγκαταλείποντας την πολιτική του κυμαινόμενου επιτοκίου, που είναι ένας βασικός πυλώνας της ελεύθερης αγοράς», έγραψε ο υφυπουργός Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, Αλί Μπερμπέρ, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο δε διεθυντής επικοινωνίας του προέδρου, Φαρετίν Αλτούν, περιέγραψε τις φήμες ως μια «εκστρατεία παραπληροφόρησης» που βασίζεται σε μια δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε χθες πως «πρέπει να γνωρίζετε πως το να κρατάτε το έθνος αυτό στα πόδια του δεν είναι μόνο καθήκον μας αλλά καθήκον και των βιομηχάνων και των εμπόρων. Αλλιώς, θα αναγκαστώ να εφαρμόσω Plan B ή Plan C».

«Αυτή η εκστρατεία παραπληροφόρησης είναι μέρος του οικονομικού πολέμου που έχει εξαπολυθεί κατά της χώρας μας. Σε κανένα σημείο των σχολίων του δεν μίλησε ο πρόεδρος για την πιθανή κατάσχεση καταθέσεων σε ξένο νόμισμα. Τα σχόλια του προέδρου αντανακλούν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να διατηρήσει την ισχύ της Τουρκικής οικονομίας και αποτελούσαν προειδοποίηση κατά των πιθανών εκροών ξένου συναλλάγματος», τόνισε ο κ. Αλτούν. «Καθώς ο πρόεδρος δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες των σχεδίων B και C, είναι απαράδεκτο ορισμένοι άνθρωποι να επινοούν φανταστικά σενάρια προκειμένου να ταράξουν τους ανθρώπους και τους παίκτες της αγοράς».

Οι ΗΠΑ δεν θα πετύχουν αποτελέσματα με απειλές

Εν τω μεταξύ, οπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως οι ΗΠΑ ενήργησαν κόντρα στην συμμαχία των δυο χωρών, σε ότι αφορά θεμελιώδη ζητήματα ασφάλειας, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν έκαναν ενέργειες στο ζήτημα του δικτύου του κληρικού Φετουλά Γκιουλέν.

Η Τουρκία έχει κάνει αρκετά για να διορθώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, σημείωσε, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να μάθουν πως δεν θα πετύχουν αποτελέσματα με απειλές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v