Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα η συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν

Οι εξελίξεις στη Συρία και στην Ουκρανία, ο Nord Stream 2 και οι κυρώσεις ΗΠΑ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ρώσου προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σήμερα η συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν

Στο Βερολίνο θα βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που συναντώνται οι δυο ηγέτες μέσα σε τρεις μήνες.

Η συνάντηση, όπως αναφέρει το CNBC, οργανώθηκε βιαστικά και ανακοινώθηκε μόλις τη Δευτέρα, όταν ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε τα βασικά θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι δυο ηγέτες: τη Συρία, την Ουκρανία και τον αγωγό Nord Stream 2.

Την ατζέντα αυτή επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, ο οποίος, ερωτηθείς αν οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων πιθανών μέτρων κατά γερμανικών εταιρειών, είπε πως «προφανώς» θα το συζητήσουν.

Μέρκελ και Πούτιν έχουν συγκρουστεί συχνά κατά το παρελθόν, με πιο αξιοσημείωτη την άκαρπη προσπάθεια της Γερμανίδας καγκελαρίου να πείσει τον κ. Πούτιν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία το 2014. Η κ. Μέρκελ «ενόχλησε» επίσης τον Ρώσο πρόεδρο το 2012 όταν αμφισβήτησε τη φυλάκιση του μέλους του μουσικού συγκροτήματος Pussy Riot, με τον Πούτιν να απαντά πως η Μέρκελ δεν γνωρίζει όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.

Τον Αύγουστο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως τιμωρία για την υποτιθέμενη χρήση νευροπαραλητικού παράγοντα στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην κατασκόπου Σκριπάλ –που κατέληξε τελικά να οδηγήσει στον θάνατο έναν βρετανό πολίτη.

Η Μέρκελ ένωσε τη φωνή της με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και σε κοινή τους ανακοίνωση τόνιζαν πως «δεν υπάρχει καμία ευλογοφανής εναλλακτική εξήγηση» εκτός από τη ρωσική ευθύνη.

Σε άλλα ζητήματα, όμως, οι δυο ηγέτες έχουν συμφωνήσει και αυτή τη στιγμή συμφωνούν στη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία αυτή και τον Μάιο ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ, δήλωσε πως οι γερμανικές επιχειρήσεις θα πρέπει αμέσως να σταματήσουν τις όποιες δραστηριότητές τους στο Ιράν. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, πρόσθεσε πως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.

Επιπλέον, ο νέος αγωγός αερίου που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, ο Nord Stream 2, έχει δώσει στις δυο χώρες έναν δυνητικό κοινό σκοπό. Όμως οι ΗΠΑ βλέπουν τον αγωγό αυτόν ως μια προσπάθεια ρωσικού ελέγχου στη Δυτική Ευρώπη και έχουν απειλήσει με περαιτέρω κυρώσεις τη Μόσχα, που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις γερμανικές εταιρείες. Όμως οι ΗΠΑ έχουν διαβεβαιώσει πως οι νέες κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν την κατασκευή του αγωγού αερίου.

Σε email του προς το CNBC, ο διευθυντής πολιτικών συμβουλών της Teneo Intelligence, Κάρστεν Νίκελ, δήλωσε πως αν και η απειλή του Τραμπ για κυρώσεις σχετικές με τον Nord Stream 2 επηρεάζουν και τις δυο χώρες, ωστόσο δεν θα φέρουν πιο κοντά τη Γερμανία με τη Μόσχα.

«Αντιθέτως, δείχνει πως ένα θεμελιώδες μοτίβο παραμένει το ίδιο όπως στην περίοδο διακυβέρνησης Ομπάμα: η Μέρκελ και όχι ο Λευκός Οίκος είναι ο βασικός συνομιλητής του Πούτιν στη Δύση», ανέφερε.

Ο Nord Stream 2

Η Γερμανία και η Ρωσία θέλουν να κατασκευάσουν τον αγωγό Nord Stream 2 ο οποίος θα φέρνει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη χωρίς να περνά από την Ουκρανία.

Το εγχείρημα έχει δεχθεί έντονη κριτική, καθώς ορισμένοι αναλυτές αισθάνονται πως θα οδηγήσει σε εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, την ώρα που θα μειώνονται τα αποθέματα από Βρετανία, Δανία και Ολλανδία.

Η Ουκρανία θα έχανε δισεκατομμύρια αν το project ολοκληρωθεί και τον Ιούλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας το χαρακτήρισε ως ένα «απολύτως γεωπολιτικό εγχείρημα» που δεν έχει οικονομική λογική.

Ο Νίκελ ανέφερε πως η Μέρκελ θα προσπαθήσει με τις συνομιλίες του Σαββάτου να πιέσει τον Πούτιν να διατηρήσει μια ενεργειακή δέσμευση στην Ουκρανία.

«Στόχος της Μέρκελ θα είναι να κάνει τον Πούτιν να επιβεβαιώσει τις ενδείξεις πως η Ρωσία μπορεί ακόμα να μεταφέρει μέρος του αερίου προς τη Δύση μέσω της Ουκρανίας, ακόμα και αφού λειτουργήσει ο Nord Stream 2».

«Αυτό μπορεί αν βοηθήσει κάπως να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ουάσινγκτον», πρόσθεσε ο Νίκελ.

Ουκρανία

Για το ζήτημα της Ουκρανίας, βασικό σημείο συζήτησης μεταξύ των δυο ηγετών θα είναι οι συνεχιζόμενες αψιμαχίες στη Μαύρη Θάλασσα ο ρόλος των ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Δεν θεωρείται πιθανό, ωστόσο, ο Πούτιν να ενδιαφερθεί για τα όποια αιτήματα της Μέρκελ για αστυνόμευση μιας εκεχειρίας από δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.

Έτσι, είναι πιθανό η προσοχή να επικεντρωθεί στην αποτροπή κλιμάκωσης της έντασης, αντί της εξεύρεσης μακροπρόθεσμης λύσης.

Συρία

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, η Ρωσική στήριξη προς τον Άσσαντ – ο οποίος έχει ήδη συντρίψει σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης- υπήρξε ζωτικής σημασίας για τη δυνατότητα του Σύριου ηγέτη να διατηρήσει την εξουσία.

Ο Άσσαντ έχει ξεκινήσει νέα επίθεση στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι Σύριοι αντάρτες. Θεωρείται πως  η Μέρκελ μπορεί να ζητήσει από τον Πούτιν να ασκήσει την επιρροή του στον Άσσαντ σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία.

Σημειώνεται πως στις αρχές Σεπτεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί τετραμερής σύνοδος για τη Συρία, μεταξύ των ηγετών της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v