Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νορβηγία: Πλήγμα για το επενδυτικό ταμείο ο εμπορικός πόλεμος

Επενδύοντας στον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας στο εξωτερικό, έχει δημιουργηθεί για να απολαμβάνει τους καρπούς της παγκοσμιοποίησης και της ανάπτυξης, μια φιλοσοφία που αμφισβητείται τώρα από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Νορβηγία: Πλήγμα για το επενδυτικό ταμείο ο εμπορικός πόλεμος

To κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας είχε απόδοση μόλις 0,24% το πρώτο εξάμηνο, καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις στο παγκόσμιο επενδυτικό μοντέλο.

Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου κέρδισε 1,8% στο δεύτερο τρίμηνο ή 167 δισ. κορώνες Νορβηγίας (20 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε.

Επενδύοντας στον πετρελαϊκό πλούτο της Νορβηγίας στο εξωτερικό, το ταμείο έχει δημιουργηθεί για να απολαμβάνει τους καρπούς της παγκοσμιοποίησης και της ανάπτυξης, μια φιλοσοφία που αμφισβητείται τώρα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τους δασμούς της αμερικανικής κυβέρνησης σε βασικούς εμπορικούς εταίρους σε όλο τον κόσμο.

Η εικόνα του ταμείου

Οπως αναφέρει το Bloomberg, σημείωσε αύξηση 2,7% σε μετοχές, τα ομόλογα ήταν αμετάβλητα, ενώ η απόδοση του real estate ήταν 1,9%.

«Οι Βορειοαμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές είχαν θετική εξέλιξη στο τρίμηνο, παρά την προοπτική αυξημένων εμπορικών εμποδίων», τόνισε ο Trond Grande, αναπληρωτής CEO του ταμείου. Οι μετοχές του ταμείου σε αναδυόμενες αγορές και στην Κίνα μειώθηκαν.

Στο τέλος του τριμήνου, είχε 66,8% σε μετοχές, 30,6% σε ομόλογα και 2,6% σε real estate. Οι μετοχές πετρελαίου και αερίου είχαν την πιο θετική συνεισφορά στις αποδόσεις.

Το ταμείο είναι μεγάλος μέτοχος στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Τις περισσότερες θέσεις του σε μετοχές στο τέλος του τριμήνου είχε στις Apple, Amazon και Microsoft, ενώ οι περισσότερες σε ομόλογα ήταν στα Treasuries - ακολουθούν οι ιαπωνικοί και γερμανικοί τίτλοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v