Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χιλιάδες άτομα σε διαδηλώσεις στο Κέμνιτς

Πορείες και εκδηλώσεις δημοκρατικών και ακροδεξιών οργανώσεων με αφορμή το θάνατο Γερμανού σε συμπλοκή με ξένους. Η αστυνομία έχει συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις. Αίτημα για παρακολούθηση του ξενοφοβικού AfD.

Χιλιάδες άτομα σε διαδηλώσεις στο Κέμνιτς

Χωρίς επεισόδια ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου στο Κέμνιτς συγκέντρωση που στρεφόταν ενάντια στην ξενοφοβία. Στις 4 μ.μ. (ελληνική ώρα) πραγματοποιείται διαδήλωση 70 οργανώσεων της «Συμμαχίας Κέμνιτς χωρίς ναζί» στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός από εκπρόσωπους των εκκλησιών και των συνδικάτων, πολιτικοί των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke).

Στις πέντε και έξι το απόγευμα, αντιστοίχως, συγκέντρωση και διαδήλωση ακροδεξιών και ξενοφοβικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η ισλαμοφοβική κινηση Πεγκίντα. Η αστυνομία προκειμένου να διασφαλίσει την τάξη, έχει συγκεντρώσει ισχυρό αριθμό δυνάμεων αστυνομικών στη πόλη. Για αυτόν το λόγο αναβλήθηκε μάλιστα ποδοσφαιρικός αγώνας της 2ης κατηγορίας στη Δρέσδη, την πρωτεύουσα της Σαξονίας που βρίσκεται 80 χμ. από το Κέμνιτς.

Αναφερόμενη στις διαδηλώσεις των ακροδεξιών τις προηγούμενες ημέρες η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ απευθύνει προειδοποίηση σε εκείνους που συμμετέχουν σε πορείες όπου ακούγονται ακροδεξιά συνθήματα, γίνεται ανθρωποκυνηγητό και δείχνεται ο ναζιστικός χαιρετισμός, λέγοντας ότι όσοι πηγαινουν σε τέτοιους είδους εκδηλώσεις δεν μπορούν να κρύβονται, προφασιζόμενοι ότι είναι «απλά πολίτες που ανησυχούν». Στην πραγματικότητα «είναι μέρος του ακροδεξιού όχλου», τονίζει η κ. Μπάρλεϊ σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Παρακολούθηση του AfD;

Με αφορμή τα γεγονότα στο Κέμνιτς και τη συμμετοχή του λαϊκιστικού και ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) σε πορείες των ακροδεξιών, πληθαίνουν πάλι οι φωνές που ζητούν την παρακολούθηση αυτού του κόμματος από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος, δηλαδή τη μυστική υπηρεσία που δραστηριοποιείται εντός της Γερμανίας.

Ο αρμόδιος γι αυτό το θέμα υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, αντιδρά επιφυλακτικά: «Προς το παρόν δεν βλέπω τις προϋποθέσεις για την παρακολούθηση του κόμματος στο σύνολο του», δηλώνει, αφήνοντας περιθώρια για μία διαφορετική απόφαση σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση ομάδων ή ρευμάτων εντός της AfD. Πάντως σε πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civery, όπως μεταδίδει η DW, πάνω από 57% των Γερμανών εκφράζεται υπέρ της παρακολούθησης αυτού του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v