Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση ανατολικής Λιβύης: Ο Ερντογάν ενεργεί σαν σουλτάνος

Το Κοινοβούλιο πρέπει να εξετάσει τις συμφωνίες Τρίπολης-Αγκυρας, δηλώνει ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της ανατολικής Λιβύης.

Κυβέρνηση ανατολικής Λιβύης: Ο Ερντογάν ενεργεί σαν σουλτάνος

Η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) θα πρέπει να μελετηθεί από τους εμπειρογνώμονες του λιβυκού Κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Αρέφ Άλι Νάγιεντ, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Sputnik.

Ο Νάγιεντ είναι απεσταλμένος του Αμπντάλα Θάνι, του επικεφαλής της κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης και αντιτίθεται στην GNA, που εδρεύει στην Τρίπολη, με πρωθυπουργό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

"Τέτοιες συμφωνίες είναι περίπλοκα έγγραφα που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μελέτης από τα αρμόδια και έμπειρα πρόσωπα (...), από ειδικούς και είναι αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες. Δεν έχει καμία δουλειά ο Σάρατζ να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες", είπε ο Νάγιεντ, επισημαίνοντας ότι οι συμφωνίες Λιβύης-Τουρκίας "φαίνεται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη, ότι δεν υπάρχει Κύπρος και αυτό είναι μια τεράστια γεωγραφική καταστροφή".

Ο Νάγιεντ πρόσθεσε ότι δεν θέλει να εκφράσει καμία κρίση για τις λεπτομέρειες των συμφωνιών, δεδομένου ότι θα έπρεπε να μελετηθούν από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τους ειδικούς του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσφατα είχε δηλώσει ότι οι συμφωνίες αυτές είναι αντίθετες με το λιβυκό και το διεθνές δίκαιο, επειδή δεν επικυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ.

Ο προσωπικός απεσταλμένος του Αμπντάλα Θάνι επέκρινε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι ενεργεί σαν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η πολιτική του προκαλεί εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου. "Δυστυχώς, ο Ερντογάν μοιάζει να βρίσκεται σε χρονοδίνη. Πιστεύει ότι είναι ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ και ενεργεί σαν Οθωμανός σουλτάνος προσπαθώντας να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις της περιόδου πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια της Μεσογείου και της περιοχής και προκαλεί σημαντικές εντάσεις με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της Μεσογείου", συνέχισε.

Ο Νάγιεντ εξέφρασε ανησυχία για ορισμένες δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο Λίβυοι τουρκικής καταγωγής -αναφερόμενος προφανώς στην οθωμανική καταγωγή τους. Ο Νάγιεντ χαρακτήρισε τον ισχυρισμό αυτό "προσβολή" για τους Λίβυους. "Είμαστε όλοι Λίβυοι. Δεν κάνουμε διακρίσεις με βάση τη φυλή, επειδή αυτός είναι ένας ρατσισμός μιας περασμένης εποχής, της δεκαετίας του 1920 και '30. Ίσως ο Ερντογάν να ακολουθεί τον ρατσισμό του Ατατούρκ, όμως εμείς δεν είμαστε ρατσιστές στη Λιβύη. Οι Άραβες, οι Τούρκοι, οι Τίμπου, οι Τουαρέγκ, οι Αμαζίγκ είναι όλοι ίσοι. Δυστυχώς, ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ των Λίβυων και ουσιαστικά να εμφανίσει τους Λίβυους οθωμανικής καταγωγής σαν την πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας και ισχυρίζεται ότι έρχεται για να τους υπερασπιστεί!", τόνισε.

Ερντογάν: Η κρίση στη Λιβύη επηρεάζει και τις γειτονικές χώρες

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον Τυνήσιο ομόλογό του Καΐς Σαγιέντ τα πιθανά βήματα και τη συνεργασία των δύο χωρών τους για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν έφτασε νωρίτερα σήμερα στην Τύνιδα, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη για συνομιλίες με τον Σαγιέντ. Ο Τυνήσιος πρόεδρος την Δευτέρα είχε συναντηθεί με εκπροσώπωπους του Ανωτάτου Συμβουλίου Λιβυκών Πόλεων και Φυλών, για να συζητήσει μια πιθανή πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι πιστεύει πως η Τυνησία θα μπορούσε να έχει "πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή" για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Η κρίση στη Λιβύη, είπε, επηρεάζει όχι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία.

H Τoυρκία ίσως χρειάζεται να ετοιμάσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, τονίζοντας ότι το τουρκικό κοινοβούλιο εργάζεται πάνω στο ζήτημα. Η Άγκυρα έχει στείλει ήδη στρατιωτικό υλικό στην κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v