Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράν: Διαψεύδει τα στοιχεία ΜΚΟ για τα θύματα των ταραχών του Νοεμβρίου

«Αρκετά ξένα ενημέρωσης είναι γνωστό ότι διαδίδουν ψεύδη» για το Ιράν, υποστήριξε ο ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί.

Ιράν: Διαψεύδει τα στοιχεία ΜΚΟ για τα θύματα των ταραχών του Νοεμβρίου

Η κυβέρνηση του Ιράν διέψευσε χθες Τετάρτη δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης και μια έκθεση οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εμπεριέχουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων στις κινητοποιήσεις και τις ταραχές του Νοεμβρίου στην Ισλαμική Δημοκρατία, υποστηρίζοντας πως οι πληροφορίες αυτές είναι ψευδείς και «ανυπόστατες».

«Αρκετά ξένα ενημέρωσης είναι γνωστό ότι διαδίδουν ψεύδη» για το Ιράν, υποστήριξε ο ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε την Τρίτη ότι στις ταραχές που ξέσπασαν τον περασμένο μήνα, όταν χιλιάδες πολίτες σε όλο το Ιράν βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και την επιβολή δελτίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι.

Ο αριθμός αυτός είναι πενταπλάσιος από εκείνον στον οποίο είχε αναφερθεί πρόσφατα η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία: η ΜΚΟ έκανε λόγο σε έκθεσή της που είχε δημοσιοποιήσει τη 16η Δεκεμβρίου για 304 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Οι αρχές του Ιράν έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένα «απολύτως εσφαλμένους» τους απολογισμούς θυμάτων που δημοσιεύουν ξένα ΜΜΕ. Όμως ούτε η ιρανική κυβέρνηση, ούτε η δικαιοσύνη έχουν δώσει στη δημοσιότητα κάποιον επίσημο απολογισμό ως σήμερα.

Για τον Ραμπιί, αυτό πιθανόν συμβάλλει στη διασπορά «ψευδών ειδήσεων» στο εξωτερικό. «Ίσως να είναι και δικό μας το λάθος, διότι δεν δημοσιοποιήσαμε στοιχεία για το θέμα αυτό πιο νωρίς», αναγνώρισε. Οι αρχές σκοπεύουν να κάνουν σύντομα ανακοινώσεις για τις ταραχές και τον αριθμό των θυμάτων που προκάλεσαν, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v