Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Biden: Γενοκτονία η σφαγή των Αρμενίων το 1915

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων γίνεται «για να διασφαλίσουμε πως αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ». Οργισμένη αντίδραση στην Αγκυρα, ικανοποίηση στην Αρμενία.

Biden: Γενοκτονία η σφαγή των Αρμενίων το 1915

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έκανε τελικά το ιστορικό βήμα και κήρυξε σήμερα "γενοκτονία" τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πρόκειται για μια ιστορική διακήρυξη που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας και ενδεχομένως να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δυο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η αναγνώριση της γενοκτονίας «δεν γίνεται για να επιρρίψουμε ευθύνες, αλλά για να διασφαλίσουμε πως αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ»

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γράφει μεταξύ άλλων πως η διακήρυξη Biden «δεν έχει νομική ισχύ» και πως «ανοίγει βαθιά» πληγή στις διμερείς σχέσεις. «Αυτή η ανακοίνωση των ΗΠΑ, που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του Τουρκικού λαού, και θα ανοίξει βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την φιλία μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας πως η ανακοίνωση του Biden απορρίπτεται και αποκηρύσσεται «με τους ισχυρότερους όρους».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που λέει πως ο Biden έκανε τις ανακοινώσεις του «κατόπιν πίεσης ακραίων Αρμενικών κύκλων και αντιτουρκικών ομάδων», υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως η δήλωση Biden «δεν διαθέτει ακαδημαϊκή ή νομική βάση, ούτε στηρίζεται από οποιεσδήποτε αποδείξεις» και πως «η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή των εσωτερικών πολιτικών λόγων».

Αφού υπενθυμίζει πως η Άγκυρα έχει προτείνει στους Αρμένιους τη δημιουργία «κοινής επιτροπής ιστορίας για να καταλήξουμε σε μια δίκαιη μνήμη υπό το πρίσμα των ιστορικών γεγονότων της περιόδου εκείνης», λέει πως «η ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική εξουσιοδότηση να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει καμία αξία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu δήλωσε πως η Τουρκία «απορρίπτει παντελώς» την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τον Biden. «Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε από κανέναν για το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία της ειρήνης και της δικαιοσύνης», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, συμπληρώνοντας πως «απορρίπτουμε παντελώς αυτή τη δήλωση που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό».

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να κοιτάξουν το δικό τους παρελθόν. «Καταδικάζουμε σθεναρά και απορρίπτουμε την αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ που απλώς επαναλαμβάνει τις κατηγορίες εκείνων που μοναδική ατζέντα έχουν την έχθρα προς τη χώρα μας», έγραψε στο Twitter. «Συμβουλεύουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κοιτάξει το παρελθόν και το μέλλον της δικής του χώρας».

Αρμενία: "Πολύ ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ιστορική αλήθεια"

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν χαιρέτισε σήμερα την ιστορική απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Πασινιάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια ανάρτηση στο Facebook για αυτό το "πολύ ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ιστορική αλήθεια", και το οποίο προσφέρει "ανεκτίμητη υποστήριξη στους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων". Η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί "ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για όλους εκείνους που θέλουν να οικοδομήσουν μια δίκαιη και ανεκτική διεθνή κοινωνία", πρόσθεσε ο επικεφαλής της αρμενικής κυβέρνησης.

Σε επιστολή του προς τον Τζο Μπάιντεν, ο Νικόλ Πασινιάν αναφέρει: "Ο λαός της Αρμενίας και οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο δέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό και χαιρετίζουν το μήνυμά σας ... Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι σημαντική όχι μόνο ως φόρος τιμής στο 1,5 εκατομμύριο των αθώων θυμάτων, αλλά και σε σχέση με την πρόληψη της επανάληψης παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας".

Ολόκληρη η δήλωση Biden

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden που έγινε κατά την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων, έχει ως εξής:

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στην γενοκτονία των Αρμενίων την Οθωμανική εποχή και επαναδεσμευόμαστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να ξανασυμβεί μια τέτοια θηριωδία. Αρχίζοντας στις 24 Απριλίου του 1915 με τη σύλληψη Αρμένιων διανοούμενων και επικεφαλής κοινοτήτων στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ. στο αγγλικό κείμενο χρησιμοποιείται η λέξη Constantinople και όχι Istanbul) από τις Οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν, ή έκαναν πορεία μέχρι να πεθάνουν σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα του Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στα αρμένικα) ώστε η φρίκη αυτού που συνέβη να μην χαθεί στην ιστορία. Και θυμόμαστε ώστε να παραμένουμε πάντα σε επαγρύπνηση ενάντια στην διαβρωτική επιρροή του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλον τον κόσμο, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ξανάχτισε την κοινότητά του. με την πάροδο των δεκαετιών οι Αρμένιοι μετανάστες εμπλούτισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Δεν το κάνουμε αυτό για να επιρρίψουμε ευθύνες, αλλά για να διασφαλίσουμε πως αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε για αυτά που χάθηκαν, ας στρέψουμε το βλέμμα μας προς το μέλλον –προς τον κόσμο που επιθυμούμε να οικοδομήσουμε για τα παιδιά μας. Έναν κόσμο που δεν κηλιδώνεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και της μη ανοχής, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σεβαστά, και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να επιδιώξουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή αποφασιστικότητά μας να αποτρέψουμε την μελλοντική εκδήλωση θηριωδιών οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας επιδιώξουμε την επούλωση και την συμφιλίωση για όλους τους λαούς του κόσμου.

Ο Αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που πέθαναν στην γενοκτονία που ξεκίνησε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια.»  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v