Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ η χρήση παραγώγων από ενεργειακές εταιρείες

Η διάσωση της Uniper από το Βερολίνο «ταρακούνησε» τους αξιωματούχους της ΕΚΤ. Ανησυχία για πιθανά συστημικά ρίσκα από το trading παραγώγων στην ενέργεια.

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ η χρήση παραγώγων από ενεργειακές εταιρείες

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει αν η χρήση παραγώγων από εταιρείες ενέργειας για την πραγματοποίηση τεράστιων στοιχημάτων στη μελλοντική τιμή των καυσίμων και της ενέργειας δημιουργεί ευρύτερα ρίσκα στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι αφορμή για την έναρξη της έρευνας ήταν η διάσωση της Uniper από το γερμανικό κράτος, η οποία όπως και άλλες ενεργειακές εταιρείες είχε αγοράσει παράγωγα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό πολύ υψηλότερο από τις πωλήσεις της.

Η κίνηση της ΕΚΤ αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια στην Ευρώπη να προσδιοριστεί αν η χρήση παραγώγων από τις εταιρείες ενέργειας αποτελεί ευρύτερη απειλή για το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρχικά ανησυχούσαν για το γεγονός ότι οι ενεργειακές εταιρείες ενεργούσαν ως traders αλλά χωρίς τη ρυθμιστική εποπτεία που εφαρμόζεται στις τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να διατηρούν «μαξιλάρια» έναντι πιθανών ζημιών.

Ωστόσο, σημειώνει το Reuters, τους αξιωματούχους απασχολούσε το ευρύτερο ερώτημα αν η χρήση τέτοιων πολύπλοκων εργαλείων από τις εταιρείες ενέργειας μπορεί να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Έτσι, η ΕΚΤ αποφάσισε να διευρύνει τον έλεγχό της για να εξετάσει πιθανά φαινόμενα «ντόμινο» σε άλλες οντότητες, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών τις οποίες εποπτεύει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v