Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 15ετίας χτυπούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Οι αποδόσεις αναφοράς των 10ετών των ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί πάνω από 30 μονάδες βάσης τον Αύγουστο. Οι προσδοκίες που διαψεύστηκαν και το κυνήγι του... τόκου.

Υψηλό 15ετίας χτυπούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανά τον κόσμο διεύρυναν την άνοδό τους στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, καθώς τα ανθεκτικά οικονομικά στοιχεία διέλυσαν την αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες σύντομα θα σταματήσουν ή θα αρχίσουν να αντιστρέφουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Η απόδοση του δείκτη Bloomberg για τις συνολικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανά τον κόσμο αυξήθηκε στο 3,3% την Τετάρτη, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2008. Το δημόσιο χρέος παγκοσμίως έχει φέρει στους επενδυτές απώλεια 1,2% φέτος (σ.σ. όταν ανεβαίνουν οι αποδόσεις υποχωρούν οι τιμές), καθιστώντας αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων τη χειρότερη σε απόδοση σε όλους τους δείκτες ομολόγων του Bloomberg.

Η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 4,28%, φθάνοντας έξι μονάδων βάσης από το ανώτατο όριο του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο ήταν το υψηλότερο από το 2007. Οι αποδόσεις του 10ετούς της Αυστραλίας εκτινάχθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 ακόμη και μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία περιόρισε απροσδόκητα τις θέσεις εργασίας τον Ιούλιο. Οι αποδόσεις στη Νέα Ζηλανδία παρόμοιας λήξης αυξήθηκαν κατά 11 μονάδες βάσης για να ξεπεράσουν το 5% για πρώτη φορά από το 2011.

Τα αμερικανικά ομόλογα υπήρξαν βασικός μοχλός ενός παγκόσμιου sell off κρατικού χρέους, καθώς η ανθεκτικότητα της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αψηφά τις προσδοκίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve θα την ωθούσαν προς την ύφεση. Οι τίτλοι έχουν επίσης πληγεί από τις προσδοκίες ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εκδώσει περισσότερα ομόλογα το επόμενο τρίμηνο για να καλύψει τα διευρυνόμενα ομοσπονδιακά ελλείμματα.

Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων των ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί πάνω από 30 μονάδες βάσης τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο.

Κυνήγι απόδοσης

Οι υψηλότερες αποδόσεις που προέκυψαν, όμως, συνεχίζουν να προσελκύουν αγοραστές. Οι επενδυτές διοχέτευσαν 127 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε funds που επενδύουν σε ομόλογα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Bank of America Corp., επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global. Η έρευνα πελατών της JPMorgan Chase & Co. έδειξε ότι οι θέσεις αγοράς την εβδομάδα έως τις 14 Αυγούστου αντιστοιχούσαν με την κορύφωση που είχε καταγραφεί το 2019, η οποία ήταν η υψηλότερη από το 2010.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v