Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ύψη οι εταιρικές χρεοκοπίες παγκοσμίως

Αυξάνονται με διψήφια ποσοστά στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες. Ψηλά τα επιτόκια, τελείωσε και η κρατική βοήθεια της εποχής Covid. Η εικόνα σε ΗΠΑ και ΕΕ.

Στα ύψη οι εταιρικές χρεοκοπίες παγκοσμίως

Οι εταιρικές χρεοκοπίες αυξάνονται με διψήφια ποσοστά στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες. Το κόστος δανεισμού ανεβαίνει και οι κυβερνήσεις σταματούν την υποστήριξη ύψους τρισ. δολαρίων στις προβληματικές επιχειρήσεις λόγω πανδημίας.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, μετά από μια δεκαετία πτώσης, ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 30% τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία των δικαστηρίων.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, δήλωσε ότι οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 25% από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από τον Ιούνιο, παρατηρείται σταθερά μηνιαία «διψήφια αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis.

Σε ολόκληρο το μπλοκ, οι εταιρικές πτωχεύσεις αυξήθηκαν 13% σε ετήσια βάση τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, σύμφωνα με τη Eurostat.

Τα υψηλότερα επιτόκια, μαζί με την κατάρρευση των εταιρειών-ζόμπι που είχαν επιβιώσει με την κρατική υποστήριξη της εποχής Covid, έχουν τροφοδοτήσει την τάση, σύμφωνα με τον Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics.

Ο Shearing επικαλείται «το κόστος εξυπηρέτησης χρέους και την ανάκληση της στήριξης της πανδημίας» καθώς και τους «υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, ιδιαίτερα σε τομείς έντασης ενέργειας». Οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από τα αυξημένα ποσοστά πτωχεύσεων περιλαμβάνουν τις Μεταφορές και τη φιλοξενία, σημειώνουν οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v