Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποιες χώρες είναι καλύτερα να βγούμε σε σύνταξη

Tρεις χώρες κυριαρχούν στον παγκόσμιο δείκτη του Mercer CFA Institute από το 2021. Η αμερικανική εταιρεία συμβούλων αναλύει 47 διαφορετικά συστήματα σε όλο τον κόσμο. Ευρωπαϊκά κράτη είναι συχνά στην κορυφή.

Σε ποιες χώρες είναι καλύτερα να βγούμε σε σύνταξη

Η μετακόμιση σε άλλη χώρα με το βλέμμα στη συνταξιοδότηση απαιτεί πολλή προσεκτική έρευνα και προγραμματισμό, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη και τα οικονομικά.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η αμερικανική εταιρεία συμβούλων Mercer εκδίδει μια προσεκτικά παρακολουθούμενη ετήσια έκθεση που αναλύει 47 διαφορετικά συστήματα εισοδήματος συνταξιοδότησης σε όλο τον κόσμο - με τα ευρωπαϊκά κράτη να έρχονται συχνά στην κορυφή.

Στην πραγματικότητα, τρεις χώρες κυριαρχούν στον παγκόσμιο δείκτη του Mercer CFA Institute από το 2021. Συγκεκριμένα, η Ισλανδία (μέσος όρος 84,6), η Ολλανδία (μέσος όρος 84,4) και η Δανία (μέσος όρος 81,8) θεωρούνται ότι έχουν τα καλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα τα τελευταία τρία χρόνια.

«Και οι τρεις χώρες έχουν μεγάλα Ταμεία με καθορισμένες εισφορές από εργαζομένους και εργοδότες. Έχουν υποχρεωτικά ή σχεδόν υποχρεωτικά συστήματα. Αυτές οι χώρες επωφελούνται από καλές οικονομίες κλίμακας έναντι πιο κατακερματισμένων αγορών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τις επαγγελματικές συντάξεις», δήλωσε στο CNBC ο Eimear Walsh, επικεφαλής επενδύσεων και πλούτου της Mercer.

Η Ολλανδία έλαβε την υψηλότερη συνολική τιμή δείκτη (85,0) για φέτος χάρη στις καλές παροχές, την ισχυρή βάση περιουσιακών στοιχείων και την υγιή ρύθμιση, ενώ δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία έχουν ορισμένες ελλείψεις.

Ο δείκτης Mercer αποτελείται από τρεις υποκατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες βαθμολογεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα: Επάρκεια, βιωσιμότητα και ακεραιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v