Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Swift-lift: Πόσο στήριξε την οικονομία των ΗΠΑ η Τέιλορ Σουίφτ

Η περιοδεία Eras Tour βοήθησε αναμφίβολα τις τοπικές οικονομίες όπου έδωσε συναυλίες. Τι εκτιμά η Nomura. Η 14 φορές νικήτρια Grammy στήριξε την κατανάλωση κι αυτό έχει μαγέψει τους οικονομικούς αναλυτές.

Swift-lift: Πόσο στήριξε την οικονομία των ΗΠΑ η Τέιλορ Σουίφτ

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, αλλά οι τοπικές οικονομίες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια φίλη, την Τέιλορ Σουίφτ.

Η Αμερικανίδα ποπ σταρ έχει περάσει σχεδόν ένα χρόνο διασχίζοντας τις ΗΠΑ και τον κόσμο με την υψηλών προδιαγραφών περιοδεία της Eras Tour. Η οικονομική επίδραση των εμφανίσεων της τραγουδίστριας έχει τραβήξει την προσοχή όλων, από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μέχρι τη Wall Street.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η περιοδεία της βοήθησε αναμφίβολα τις τοπικές οικονομίες που επισκέφθηκε, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε από την ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura. Όμως η εταιρεία αμφισβητεί το πόσο μεγάλο αποτύπωμα είχε στα εθνικά δεδομένα.

«Η στήριξή της στην κατανάλωση έχει σίγουρα μαγέψει τους οικονομικούς αναλυτές των ΗΠΑ, αλλά πιστεύουμε ότι η συνολική μακροοικονομική επίδραση είναι πιθανώς υπερεκτιμημένη», έγραψε στους πελάτες της η οικονομολόγος της Nomura, Si Ying Toh, την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ του πρώτου και του τρίτου τριμήνου του 2023, οι εμφανίσεις της Τέιλορ Σουίφτ ανέβασαν τις ονομαστικές λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ κατά 0,03% και το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ένα μέτρο της οικονομικής παραγωγής, κατά 0,02%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nomura.

Για ολόκληρο το 2023, η περιοδεία της 14 φορές νικήτριας Grammy αντιπροσώπευε το 0,5% της ονομαστικής αύξησης της κατανάλωσης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου.

Αν και αυτά τα στοιχεία μπορούν να χαρακτηριστούν οριακά, η Toh δήλωσε ότι η οικονομική ώθηση - την οποία ορισμένοι έχουν ονομάσει "Swift-lift"- είναι αναμφισβήτητη για τις 20 πόλεις των ΗΠΑ που επισκέφθηκε.

Οι στάσεις της περιοδείας "The Eras Tour" οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού των καταλυμάτων κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του μήνα της επίσκεψης της Σουίφτ, σύμφωνα με τα στοιχεία της STR που επικαλέστηκε η Toh. Τα στοιχεία από την πλατφόρμα κρατήσεων ξενοδοχείων Trivago δείχνουν παρόμοια αύξηση, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v