Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθαίνει η διαμάχη Ελον Μασκ και OpenAI

Στη φόρα emails του Ελον Μασκ, αντεπίθεση από την εταιρεία του ChatGPT. «Ο Ελον ήθελε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, τον αρχικό έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου και να είναι διευθύνων σύμβουλος».

Βαθαίνει η διαμάχη Ελον Μασκ και OpenAI
Σαμ Αλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI

Στην αντεπίθεση πέρασε η OpenAI, δημοσιοποιώντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Ελον Μασκ, που δείχνουν ότι υποστήριξε το σχέδιό της να δημιουργήσει μια κερδοσκοπική οντότητα και να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια -αποφάσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο της αγωγής του αφεντικού της Tesla κατά της νεοφυούς εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, ο Μασκ, ο οποίος ήταν μέλος της ιδρυτικής ομάδας της OpenAI, ισχυρίστηκε στην αγωγή που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ότι η OpenAI παραβίασε τη συμφωνία να καταστήσει τις ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη «ελεύθερα διαθέσιμες στο κοινό», σχηματίζοντας συμμαχία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Microsoft, η οποία έχει δεσμευτεί για 13 δισ. δολάρια στην εταιρεία.

«Η OpenAI έχει μετατραπεί σε μια de facto θυγατρική εταιρεία κλειστού κώδικα της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο: της Microsoft», ισχυρίζεται η αγωγή του Μασκ.

Σε μια ανάρτηση σε blog που δημοσιεύθηκε αργά την Τρίτη, τα ιδρυτικά μέλη της OpenAI, συμπεριλαμβανομένων των Σαμ Άλτμαν, Γκρεγκ Μπρόκμαν και Ίλια Σούτσκεβερ, αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό αυτό, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι ο Μασκ πρωτοστάτησε στις πρώτες προσπάθειες για την άντληση περισσότερων χρημάτων από τους επενδυτές.

«Όταν ξεκίνησαν το OpenAI στα τέλη του 2015, ο Γκρεγκ και ο Σαμ είχαν αρχικά σχεδιάσει να συγκεντρώσουν 100 εκατ. δολάρια», έγραψαν, αλλά «ο Έλον είπε σε ένα email: "Πρέπει να πάμε με ένα πολύ μεγαλύτερο νούμερο από 100 εκατ. δολάρια για να μην ακουγόμαστε απελπισμένοι... Νομίζω ότι πρέπει να πούμε ότι ξεκινάμε με δέσμευση χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. δολαρίων"».

«Στα τέλη του 2017, εμείς και ο Έλον αποφασίσαμε ότι το επόμενο βήμα ήταν να δημιουργήσουμε μια κερδοσκοπική οντότητα. Ο Έλον ήθελε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, τον αρχικό έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου και να είναι διευθύνων σύμβουλος. Στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, απέκλεισε τη χρηματοδότηση», σύμφωνα με την ανάρτηση στο blog.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v