Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το αφεντικό της BlackRock προειδοποιεί για παγκόσμια «συνταξιοδοτική κρίση»

Οι συγκρίσεις με την οικονομική κρίση του 2008 από τον Λάρι Φινκ. Τι φέρνουν οι αλλαγές στο δημογραφικό, καθώς ανακαλύπτονται νέα φάρμακα που βοηθούν τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο. Θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα, ο ρόλος των κεφαλαιαγορών.

Το αφεντικό της BlackRock προειδοποιεί για παγκόσμια «συνταξιοδοτική κρίση»

Οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζουν μια «συνταξιοδοτική κρίση» καθώς τα εθνικά ασφαλιστικά δίχτυα λυγίζουν κάτω από την πίεση της γήρανσης του πληθυσμού, την ώρα που ιατρικές ανακαλύψεις όπως τα νέα φάρμακα απώλειας βάρους επεκτείνουν περαιτέρω τη ζωή των ανθρώπων, προειδοποίησε ο Λάρι Φινκ, επικεφαλής της BlackRock.

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο Φινκ ζήτησε μεγαλύτερη χρήση των κεφαλαιαγορών για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότηση.

Η BlackRock είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία 10 τρισ. δολ., περισσότερα από τα μισά από τα οποία προέρχονται από συνταξιοδοτικά ταμεία.

Οπως μεταδίδει ο Guardian, συγκρίνοντας τη συνταξιοδοτική κρίση με την οικονομική κρίση του 2008/09, είπε πως ίσως μια φορά στα 10 χρόνια, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα τόσο μεγάλο και επείγον που αναζητά λύση. 

Ο Φινκ εξήγησε ότι το πρόγραμμα Κοινωνικής Ασφάλισης στις ΗΠΑ (η ιδέα προέρχεται από τη Γερμανία πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο) και τα άλλα προγράμματα «ασφάλισης γήρατος» του 20ού αιώνα λειτουργούσαν καλά όταν τα δημογραφικά στοιχεία ήταν διαφορετικά. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που εργάζονταν και πλήρωναν στο σύστημα στις ΗΠΑ δεν έζησαν ποτέ για να συνταξιοδοτηθούν και να πληρωθούν από το σύστημα. 

Σήμερα, αυτά τα δημογραφικά στοιχεία αλλάζουν. Θα πρέπει να θέλουμε περισσότερους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερα χρόνια. Αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον τεράστιο αντίκτυπο στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Η παχυσαρκία, για παράδειγμα σημείωσε, μπορεί να αφαιρέσει περισσότερα από 10 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής κάποιου, γι' αυτό ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι νέα φαρμακευτικά προϊόντα όπως το Ozempic και το Wegovy μπορεί να είναι φάρμακα που παρατείνουν τη ζωή, όχι μόνο φάρμακα για την απώλεια βάρους.

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η σεμαγλουτίδη, η γενική ονομασία για το Ozempic, μπορεί να δώσει σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο δύο επιπλέον χρόνια ζωής όπου δεν υποφέρουν από μια σοβαρή πάθηση όπως καρδιακή προσβολή.

«Αυτά τα φάρμακα είναι καινοτόμες ανακαλύψεις. Αλλά υπογραμμίζουν μια απογοητευτική ειρωνεία: Ως κοινωνία, σπαταλάμε μια τεράστια ποσότητα ενέργειας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερα χρόνια. Αλλά ούτε ένα κλάσμα αυτής της προσπάθειας δεν δαπανάται για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντέξουν οικονομικά αυτά τα παραπάνω χρόνια», πρόσθεσε.

Η επένδυση στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι το κλειδί, υποστήριξε:

«Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα. Οι κεφαλαιαγορές μπορούν να το προσφέρουν -εφόσον οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες βοηθούν τους ανθρώπους να επενδύσουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v