Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε 25 χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ του FTX

Η ποινή από το ομοσπονδιακό δικαστήριο κλείνει τον κύκλο ανόδου και πτώσης μιας φυσιογνωμίας που κάποτε ανήκε στις πιο εξέχουσες της βιομηχανίας crypto, και που αποδεδειγμένα πια έκλεψε 8 δισ. δολ. από πελάτες.

Σε 25 χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ του FTX

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλακή για τον ρόλο του στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, αφού το δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση κλοπής 8 δισ. δολαρίων από κεφάλαια πελατών για ριψοκίνδυνα στοιχήματα.

Η ποινή που επιβλήθηκε σήμερα Πέμπτη από τον δικαστή Λούις Κάπλαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν κλείνει τον κύκλο της δραματικής ανόδου και πτώσης μιας φυσιογνωμίας που κάποτε ανήκε στα πιο εξέχοντα πρόσωπα της βιομηχανίας crypto.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ — ντυμένος με καφέ στολή φυλακισμένου, καταβεβλημένος και με σταυρωμένα χέρια — εξέφρασε τη λύπη του μιλώντας στο δικαστήριο πριν από την ανάγνωση της ετυμηγορίας. «Πήρα μια σειρά από κακές αποφάσεις», είπε.

«Ήμουν υπεύθυνος για το FTX και η κατάρρευσή του βαρύνει εμένα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος, που υποστήριξε ότι οι πελάτες του δεν έχασαν πραγματικά χρήματα, θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης και της ποινής του.

Οι δικηγόροι του 32χρονου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για επτά κατηγορίες απάτης και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος πέρυσι, είχαν ζητήσει ελαφρύτερη ποινή έως εξίμισι χρόνια, υποστηρίζοντας ότι οι πελάτες του FTX θα μπορούσαν να αποζημιωθούν με το παραπάνω σε μια διαδικασία πτώχευσης.

Από την άλλη, οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή κάθειρξης έως και 50 χρόνια, ισχυριζόμενοι ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ ήταν πιθανό να επαναλάβει το έγκλημα, αν αφεθεί ελεύθερος.

«Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι οι πελάτες και οι πιστωτές του FTX θα πληρωθούν πλήρως είναι παραπλανητικός, λογικά εσφαλμένος και κερδοσκοπικός», αγόρευσε ο Κάπλαν. «Ένας κλέφτης που παίρνει τα λάφυρα στο Λας Βέγκας και τα ποντάρει με επιτυχία δεν δικαιούται έκπτωση στην ποινή χρησιμοποιώντας τα κέρδη από το Λας Βέγκας για να επιστρέψει όσα έκλεψε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v