Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση: Οι νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων απειλούν τους κλιματικούς στόχους

«Παρά τις συνεχείς και σαφείς προειδοποιήσεις ότι κανένα νέο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι συμβατό με το όριο του 1,5°C, η βιομηχανία επιμένει να ανακαλύπτει και να εγκρίνει νέα έργα», σύμφωνα με το Global Energy Monitor.

Εκθεση: Οι νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων απειλούν τους κλιματικούς στόχους

Οι παγκόσμιοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων αναμένεται να τετραπλασιάσουν σχεδόν την ποσότητα του εξορυσσόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου από πρόσφατα εγκεκριμένα έργα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν σε μια έξαρση δραστηριότητας που απειλεί να αποδυναμώσει τους συμφωνημένους κλιματικούς στόχους, σύμφωνα με νέα έκθεση.

«Δεν μπορούν να υπάρξουν νέες υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου, εάν ο πλανήτης θέλει να αποφύγει την υπέρβαση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα», είχε δηλώσει προηγουμένως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ). Η υπέρβαση αυτού του ορίου αύξησης της θερμοκρασίας, που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, θα επιφέρει ολοένα και χειρότερες επιπτώσεις, όπως καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασία και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Παρόλα αυτά, από τη δήλωση του ΔΟΕ το 2021, οι χώρες και οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν προχωρήσει με μια πληθώρα νέων δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έκτοτε, τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί για μελλοντικές γεωτρήσεις, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Global Energy Monitor, μιας ΜΚΟ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Πέρυσι, τουλάχιστον 20 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ετοιμάστηκαν και εγκρίθηκαν για εξόρυξη, εγκρίνοντας την απομάκρυνση 8 δισ. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου. Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με την έκθεση, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων σκοπεύει να εγκρίνει σχεδόν τετραπλάσια ποσότητα – 31 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου – σε 64 επιπλέον νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες παρήγαγαν περισσότερο αργό πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία τα τελευταία έξι συναπτά έτη, πρωτοστάτησαν σε νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022 και το 2023, σύμφωνα με την έκθεση. Η Γουιάνα ήταν δεύτερη, ενώ οι χώρες της αμερικανικής ηπείρου αντιπροσώπευαν το 40% του συνόλου των νέων πετρελαϊκών έργων που εγκρίθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Η αποτυχία να επιβραδυνθεί έστω και λίγο το κυνήγι για νέο πετρέλαιο και φυσικό αέριο κινδυνεύει να πλήξει θανάσιμα τις ήδη ισχνές ελπίδες του πλανήτη να παραμείνει κάτω από το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα ξεπεραστεί μέσα σε μια δεκαετία. Αυτό συμβαίνει καθώς οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου χάνουν ή αποδυναμώνουν τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών.

Σε πρόσφατο συνέδριο της βιομηχανίας στο Τέξας, το αφεντικό της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε ότι οι άνθρωποι «πρέπει να εγκαταλείψουν τη φαντασίωση» της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

«Παρά τις συνεχείς και σαφείς προειδοποιήσεις ότι κανένα νέο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι συμβατό με το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, η βιομηχανία συνεχίζει να ανακαλύπτει και να εγκρίνει νέα έργα», δήλωσε ο Σκοτ Ζίμερμαν, υπεύθυνος του έργου της παγκόσμιας παρακολούθησης της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Global Energy Monitor.

«Είναι απογοητευτικό. Δείχνει έλλειψη δέσμευσης από την πλευρά της προσφοράς για τους κλιματικούς στόχους» τόνισε.

Ο πλανήτης πιέζεται

Οι ήδη λειτουργούσες υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου αρκούν για να ξεπεραστεί το όριο και η επιπλέον δραστηριότητα που σχεδιάζεται θα αυξήσει περαιτέρω την παγκόσμια θερμοκρασία. Συνολικά 45 έργα έχουν εγκριθεί πλήρως, με 16 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, από το 2021, σύμφωνα με τη νέα έκθεση, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι υποεκτιμά τις εκπομπές, καθώς δεν περιλαμβάνει για παράδειγμα την υδραυλική ρωγμάτωση (fracking).

Ενώ οι ΗΠΑ διατήρησαν την εξέχουσα θέση τους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με τις νέες ανακαλύψεις, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων στρέφονται τώρα σε νέες περιοχές του πλανήτη για νέα παραγωγή, με τη Νότια Αμερική και την Αφρική να γίνονται hotspots για επερχόμενα έργα.

Από τις 22 χώρες με σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια, τέσσερις – η Κύπρος, η Γουιάνα, η Ναμίμπια και η Ζιμπάμπουε – αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 1/3 των ανακαλύψεων, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα παρήγαγαν ελάχιστο ή καθόλου πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Shahini στο Ιράν – που φέρεται να περιέχει 623 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου – είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη ανακάλυψη των τελευταίων δύο ετών, ακολουθούμενη από το έργο Venus της TotalEnergies στη Ναμίμπια.

Το έργο Kodiak στην Αλάσκα, το οποίο εποπτεύεται η εταιρεία Pantheon Resources, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νέο δυνητικό κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν δώσει όλων των ειδών τους λόγους για να συνεχίσουν να ανακαλύπτουν και να αναπτύσσουν νέα κοιτάσματα, αλλά κανένας από αυτούς δεν ευσταθεί», δήλωσε ο Ζίμερμαν.

«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: όχι νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλιώς ο πλανήτης πιέζεται πέρα από αυτό που μπορεί να διαχειριστεί» κατέληξε ο Ζίμερμαν της Global Energy Monitor.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤGUARDIAN

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v