Η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης και η «χαλαρή» νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν συμβάλει στη δημιουργία ακόμη μιας φούσκας στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με στρατηγικό αναλυτή που «διάβασε» το κραχ του dot-com το 2000.
Ο Aλμπερτ Εντουαρντς της Société Générale, γνωστή «αρκούδα» των αγορών και της οικονομίας, υποστηρίζει ότι το ράλι στο χρηματιστήριο τους τελευταίους πέντε μήνες έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας φούσκας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τόσο η σιωπηρή βοήθεια από τη Fed όσο και το βολικό αφήγημα ότι η «επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης» θα οδηγήσει σε έκρηξη εταιρικών κερδών.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει προσφέρει ακόμη ισχυρότερη αύξηση κερδών, παρά σε μια χούφτα εταιρείες όπως η Nvidia. Προκύπτει επομένως ότι τα κέρδη έμειναν πίσω από την αναθεώρησή τους, καθώς ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν 30% σε πέντε μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet, οδηγώντας σε υψηλές αποτιμήσεις.
Ο S&P 500 βρέθηκε πρόσφατα να τελεί υπό διαπραγμάτευση με Ρ/Ε άνω του 20, πάνω από τους μέσους όρους πενταετίας και δεκαετίας και πιάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022.
Μέχρι στιγμής, οι ύμνοι για την τεχνητή νοημοσύνη δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για ισχυρότερα κέρδη στο άμεσο μέλλον. Τους τελευταίους έξι μήνες, οι αναθεωρήσεις-αναβαθμίσεις κερδών από πλευράς αναλυτών κινήθηκαν χαμηλότερα τόσο για τον S&P 1500 όσο και για τον Nasdaq 100, γράφει το Marketwatch.
Στο παρελθόν, ο S&P 500 παρακολουθούσε στενά την αισιοδοξία των αναλυτών, σημείωσε ο Εντουαρντς, αλλά πιο πρόσφατα η σχέση φαίνεται πως οδηγείται σε λάθος κατεύθυνση.
Οι ταύροι των χρηματιστηριακών αγορών περιμένουν την τεχνητή νοημοσύνη να οδηγήσει τα κέρδη στη στρατόσφαιρα, αλλά «όσοι από μας ζήσαμε τη φούσκα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το έχουμε ξαναδεί το έργο», είπε ο Edwards.
Αντί να οδηγείται από ισχυρότερα κέρδη, η πραγματική πηγή ισχύος της αγοράς είναι η άφθονη ρευστότητα που προκαλείται από τη Fed. Και ο Εντουαρντς δεν είναι ο μόνος που το επισημαίνει αυτό.
Είναι «αστεία» η άποψη ότι η ποσοτική σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας οδήγησε σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική, είπε ο ίδιος. Ενώ η Fed συρρικνώνει τα ομόλογά της μέσω ποσοτικής σύσφιξης, οι πράξεις της στην αγορά χρήματος αποτελούν κάτι παραπάνω από αντιστάθμιση της διαρροής ρευστότητας, διοχετεύοντας περισσότερα χρήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω της σταθερής παροχής reverse repo.
Αυτό οδήγησε σε επέκταση της νομισματικής βάσης στις ΗΠΑ το περασμένο έτος, κάτι που δεν συνάδει με τους ισχυρισμούς της Fed ότι αποστραγγίζει ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ο Έντουαρντς.
Εν τω μεταξύ, η αμερικανική οικονομία έχει λάβει αρκετή κυβερνητική βοήθεια με τη μορφή τεράστιων δημοσιονομικών κινήτρων, τα οποία τη βοήθησαν να αποφύγει την ύφεση παρά τις αυξήσεις επιτοκίων, πρόσθεσε ο Έντουαρντς. Οι καταναλωτές που αξιοποιούν τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους από την εποχή της πανδημίας και οι μεγάλες εταιρείες που επωφελούνται όλο και περισσότερο από τα υψηλότερα επιτόκια και τον «πληθωρισμό της απληστίας» συνέβαλαν επίσης στη στήριξη της ανάπτυξης, τόνισε.
Ο Εντουαρντς γνωρίζει καλά τις συνθήκες που οδήγησαν στη φούσκα dot-com. Ήταν ένας από τους λίγους στη Wall Street που περίμεναν το κραχ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2000, όταν ο S&P 500 και ο Nasdaq έφτασαν στο απόγειό τους, πριν ξεκινήσει μια τριετής περίοδος bear market.
Φέτος οι αμερικανικές μετοχές απόλαυσαν το ισχυρότερο ξεκίνημα έτους από το 2019, ωστόσο το δεύτερο τρίμηνο ξεκίνησε με απώλειες...