Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Ιράν στέλνει σήμα για «ζυγισμένη» επίθεση κατά του Ισραήλ

Πληροφορίες ότι το Ιράν ετοιμάζει αντίποινα κατά του Ισραήλ με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει όρους ευρύτερης σύγκρουσης. Η μυστική διπλωματία και τι μπορεί να πάει στραβά. Ολοι σε απόλυτο συναγερμό.

Το Ιράν στέλνει σήμα για «ζυγισμένη» επίθεση κατά του Ισραήλ

Το Ιράν έδωσε σήμα σε συμμάχους και χώρες της Δύσης ότι θα απαντήσει σε αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του στη Δαμασκό με «βαθμονομημένο» τρόπο για να αποφύγει μια συνολική περιφερειακή σύγκρουση, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.

Η Τεχεράνη είναι απίθανο να στοχεύσει τις ισραηλινές διπλωματικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, δήλωσε ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, του κράτους του Κόλπου που έχει συχνά διευκολύνει τη διπλωματία μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.

Οι πληροφορίες των ΗΠΑ για επικείμενη επίθεση φαίνεται να είναι λεπτομερείς και συγκεκριμένες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την κατάσταση, δίνοντας στο Ισραήλ ένα παράθυρο ώστε να προετοιμάσει την άμυνά του.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι περίμενε μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ «νωρίτερα παρά αργότερα» και ότι η συμβουλή του προς την Τεχεράνη ήταν «μην το κάνετε».

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ, θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ, θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα πετύχει», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η αεροπορική επιδρομή της 1ης Απριλίου στο διπλωματικό συγκρότημα του Ιράν στη Συρία, την οποία το Ισραήλ δεν ανέλαβε ευθύνη δημόσια, έχει αυξήσει δραματικά τις εντάσεις, απειλώντας να μετατρέψει έναν μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο μεταξύ των περιφερειακών εχθρών σε άμεση σύγκρουση.

Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει υποσχεθεί δύο φορές να κάνει το Ισραήλ να «μετανιώσει» για τη δολοφονία του διοικητή της δύναμης Quds του Ιράν στη Συρία και τον Λίβανο, και έξι άλλων στρατιωτικών αξιωματούχων σε ιρανικό «έδαφος».

Ωστόσο, οι διπλωματικές κλήσεις αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Ιράν και των περιφερειακών συμμάχων του και κάποιων πρωτευουσών στην Ευρώπη οδήγησαν, τουλάχιστον ορισμένους δυτικούς αξιωματούχους, στο συμπέρασμα ότι το Ιράν προετοιμάζει μια απάντηση που στοχεύει να επιδείξει αποτρεπτική δύναμη, ενώ παράλληλα επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση.

Ένας από τους γνώστες του καθεστώτος στην Τεχεράνη σημείωσε ότι το Ιράν επιδιώκει σκόπιμα να εξουθενώσει το Ισραήλ, δημιουργώντας ψυχολογική αβεβαιότητα όσο και αναγκάζοντάς το να παραμείνει σε κατάσταση συναγερμού. Πρόσθεσε ότι το Ιράν θα χρησιμοποιήσει «έναν συνδυασμό» επιλογών στις επιθέσεις του κατά του Ισραήλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αναμενόμενη απάντηση του Ιράν έχει ήδη δημιουργήσει μια αίσθηση ανησυχίας στο Ισραήλ, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί τους πολίτες να μην συσσωρεύουν γεννήτριες και βασικές προμήθειες.

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να αποτρέψουν το Ιράν από το να προσπαθεί να χτυπήσει μια ισραηλινή διπλωματική αποστολή. «[Η Τεχεράνη] δεν μπορεί να διακινδυνεύσει περαιτέρω διεθνή απομόνωση χτυπώντας ισραηλινούς [διπλωματικούς] στόχους σε μια φίλη χώρα και δεν μπορεί εύκολα να στοχεύσει ισραηλινά assets σε μη φιλικά έθνη», δήλωσε ένας δυτικός αξιωματούχος. «Περιορίζει τις επιλογές τους».

Ακόμη και μια άμεση επίθεση στο ισραηλινό έδαφος πιθανότατα θα «βαθμονομηθεί» με τρόπο που θα έδειχνε σθεναρή απάντηση, χωρίς να πυροδοτήσει ισραηλινά αντίποινα που θα οδηγούσαν στον αποδεκατισμό των ιρανικών assets στον Λίβανο και τη Συρία, είπε ο δυτικός αξιωματούχος, ενώ προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να γίνει λάθος υπολογισμός.

Το Ισραήλ έχει προετοιμαστεί για οποιονδήποτε συνδυασμό επιθέσεων, από ρουκέτες μεσαίου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από ιρανικές πολιτοφυλακές στο Λίβανο και τη Συρία, έως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από πιο μακριά.

Παρά τη μακρά ιστορία της εχθρότητάς τους, το Ισραήλ και το Ιράν δεν αντάλλαξαν ποτέ πυρά με χτυπήματα που εξαπολύθηκαν από το δικό τους έδαφος. Μόνο μία φορά στο παρελθόν - το 2018 - οι ιρανικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Συρία πυροβόλησαν απευθείας το Ισραήλ.

Το Ιράν έχει αναπτύξει τη στρατιωτική του υποστήριξη εδώ και δεκαετίες στον Λίβανο και για περισσότερο από μια δεκαετία στη Συρία. Η Τεχεράνη απέφυγε επίσης επιμελώς άμεσες συγκρούσεις με το Ισραήλ, επιλέγοντας να μην απαντήσει σε δολοφονίες προσωπικού που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια, για τις οποίες έχει κατηγορήσει την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ Μοσάντ.

Αναλυτές και αξιωματούχοι στην Τεχεράνη έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να οδηγήσει το Ιράν σε μια άμεση αντιπαράθεση, την οποία το καθεστώς προσπάθησε να αποφύγει.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ότι θα αντιδράσουν όχι μόνο αμυντικά, αλλά και επιθετικά σε οποιαδήποτε επίθεση. Αυτό περιλαμβάνει το άμεσο χτύπημα του Ιράν εάν το Ισραήλ στοχοποιηθεί από ιρανικό έδαφος. «Όποιος μας βλάψει, θα τους βλάψουμε εμείς», δήλωσε την Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δυτικοί διπλωμάτες είπαν ότι το Ισραήλ μπορεί να είναι σε θέση να ανεχθεί μια επίθεση που προκάλεσε μόνο κάποια φυσική ζημιά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αλλά αν σκοτωθούν άμαχοι ή στρατιωτικό προσωπικό, αυτό θα πυροδοτούσε μια ευρύτερη ισραηλινή απάντηση.

Ο Νετανιάχου συγκάλεσε ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αργά το απόγευμα της Παρασκευής, σε μια ασυνήθιστη συνάντηση πριν από το Σάββατο, για να συζητήσει τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης πριν από οποιοδήποτε ιρανικό χτύπημα.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, που έχουν εντείνει τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή για να αποτρέψουν το Ιράν και τους πληρεξούσιους του, έχουν προετοιμαστεί για επιθέσεις σε στρατιωτικές τοποθεσίες σε παραμεθόριες περιοχές του βόρειου Ισραήλ, από όπου έχει ήδη εκκενωθεί το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού είπε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, ο ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται στο Ισραήλ συναντώντας ανώτερους Ισραηλινούς αμυντικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους για να βοηθήσει στην προετοιμασία μιας πιθανής στρατιωτικής απάντησης. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του το βράδυ της Πέμπτης για να «επαναλάβει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ για την υπεράσπιση του Ισραήλ από τις ιρανικές επιθέσεις», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Το Ισραήλ έχει ήδη κινητοποιήσει την αεράμυνά του που περιλαμβάνει το Iron Dome για την εξόντωση πυραύλων μικρού βεληνεκούς, και συστήματα όπως τα David's Sling και Arrow, σχεδιασμένα για προστασία από βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μετέφεραν πρόσθετα στρατιωτικά μέσα στην περιοχή προετοιμαζόμενοι για οποιαδήποτε πιθανή απάντηση.

Ο δυτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε για τις εκκλήσεις του Ιράν προς τους περιφερειακούς συμμάχους είπε ότι είναι πιθανό το Ιράν να αναπτύξει νέα πυραυλική ικανότητα για πρώτη φορά, επιδεικνύοντας τεχνική ικανότητα και εμβέλεια που θα έδειχνε ότι είναι ικανό να τιμωρήσει το Ισραήλ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA δημοσίευσε την Παρασκευή μια λίστα με ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που, όπως είπε, μπορούν να διανύσουν την απόσταση 1.600 των χιλιομέτρων από την Τεχεράνη στο Τελ Αβίβ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v