Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 18% για το φυσικό αέριο από την περασμένη Πέμπτη

Ανοδική κίνηση στην τιμή προκαλεί η κρίση στη Μέση Ανατολή. Οι γεμάτες αποθήκες της Ευρώπης και οι ανησυχίες για προβλήματα στον εφοδιασμό.

Κέρδη 18% για το φυσικό αέριο από την περασμένη Πέμπτη

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου συνέχισαν να ανεβαίνουν σήμερα, στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία αυξήθηκαν έως και 3,4%, πλησιάζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Τα συμβόλαια έχουν κερδίσει περίπου 18% από την περασμένη Πέμπτη, όταν οι αγορές άρχισαν να αποτιμούν τους μεγαλύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών διαταραχών από ρωσικά χτυπήματα στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή.

Ενώ η Ευρώπη έχει τελειώσει έναν εξαιρετικά ήπιο χειμώνα με ισχυρά αποθέματα φυσικού αερίου, οι traders βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή για σημάδια διακοπής του εφοδιασμού. Η περιοχή δεν προμηθεύεται επί του παρόντος πολύ φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή, αλλά η εξάρτησή της από τις παγκόσμιες αγορές έχει αυξηθεί από τότε που σταμάτησαν οι περισσότερες ροές μέσω αγωγών από τη Ρωσία το 2022.

Εν τω μεταξύ, οι παραδόσεις από τον κορυφαίο προμηθευτή, τη Νορβηγία, παραμένουν σε ύφεση μετά από απρογραμμάτιστη συντήρηση σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αναμένεται πλέον να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με την Gassco AS.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αυξήθηκαν στα 31,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v