Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισλανδία: Αναβολή στη δημοσιονομική πειθαρχία από τη νέα κυβέρνηση

Μεταθέτει τον στόχο για πλεόνασμα από το 2027 στο 2029, παλεύοντας με τον υψηλό πληθωρισμό και το κόστος δανεισμού, που βρίσκεται κολλημένο στο 9,25%. Προτεραιότητα το προνοιακό πακέτο €600 εκατ. για τους πληγέντες από τις ηφαιστειακές εκρήξεις.

Ισλανδία: Αναβολή στη δημοσιονομική πειθαρχία από τη νέα κυβέρνηση

Η Ισλανδία μετέθεσε κατά δύο χρόνια τον στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα, καθώς η κυβέρνηση της βόρειας νησιωτικής χώρας δεσμεύτηκε να επικεντρωθεί στη μείωση του πληθωρισμού και να ανοίξει τον δρόμο για τη μείωση του υψηλότερου κόστους δανεισμού στη Δυτική Ευρώπη.

Το συνολικό δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει στο 1,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος και να μειωθεί σταδιακά έως το 2028, με πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2029, σύμφωνα με το νέο σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών. Πέρυσι, η τρικομματική κυβέρνηση ευρέος πολιτικού φάσματος στόχευε σε πλεόνασμα έως το 2027, μεταδίδει το Bloomberg.

«Το πιο σημαντικό καθήκον της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου ο πληθωρισμός και τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν», είπε στους δημοσιογράφους στο Ρέικιαβικ ο Σίγκουρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον, νέος υπουργός Οικονομικών μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Η ισλανδική κεντρική τράπεζα παλεύει με την αύξηση τιμών, που εξακολουθεί να παραμένει η ταχύτερη ανάμεσα στα πλούσια ευρωπαϊκά κράτη, καθώς η οικονομία στον παγωμένο Βόρειο Ατλαντικό έχει ζεσταθεί από την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν το επιτόκιο αναφοράς στο 9,25% από τον περασμένο Αύγουστο, μετά από σύσφιξη 850 μονάδων βάσης από τον Μάιο του 2021.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, τέσσερις ηφαιστειακές εκρήξεις έχουν κλονίσει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ισλανδίας αφήνοντας το 1% του εθνικού πληθυσμού χωρίς σπίτι, καθώς μια ολόκληρη πόλη κατέστη ακατοίκητη. Η κυβέρνηση πρόσφερε 61 δισ. ισλανδικές κορόνες (4ο0 εκατ. ευρώ) ως αποζημίωση για την απώλεια των σπιτιών τους και επίσης ένα προνοιακό πακέτο που ανέρχεται σε 80 δισ. κορόνες για τη διευκόλυνση σύναψης νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v