Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πηγές: Πήρε αποφάσεις για τα αντίποινα το Τελ Αβίβ, ερώτημα το πότε

Εντονες διαφωνίες εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ για το μέγεθος και τη χρονική στιγμή της απάντησης στην ιρανική επίθεση. Οι ΗΠΑ περιμένουν «περιορισμένο» χτύπημα και ελπίζουν ότι… θα ενημερωθούν έγκαιρα.

Πηγές: Πήρε αποφάσεις για τα αντίποινα το Τελ Αβίβ, ερώτημα το πότε

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ φέρεται να έχει λάβει απόφαση σχετικά με το πώς θα απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Λεπτομέρειες της απόφασης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό KAN 11 News του Ισραήλ, υπήρχαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των μελών του συμβολαίου σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη φύση της απάντησης στην ιρανική επίθεση.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης συμβούλεψαν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτεθεί σε κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ορισμένοι υπουργοί υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητο η απάνταση να δοθεί άμεσα. Ωστόσο, άλλοι υπουργοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να περιμένει.

Το Τελ Αβίβ δέχεται ισχυρές διεθνείς πιέσεις να μην απαντήσει με τρόπο που θα οδηγούσε σε ένα ευρείας κλίμακας πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. 

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να «παέι μακριά» όσον αφορά τις κυρώσεις στο Ιράν.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι ετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν αφού η χώρα εκτόξευσε εκατοντάδες drones και πυραύλους στο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος και μια καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσαν στο CNN ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η απάντηση του Ισραήλ κατά του Ιράν θα είναι περιορισμένης εμβέλειας.

Υπάρχουν πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ σταθμίζει ένα περιορισμένης έκτασης χτύπημα στο εσωτερικό του Ιράν, σημείωσε η δεύτερη πηγή.

Το Ισραήλ δεν έχει δώσει στις ΗΠΑ επίσημη ενημέρωση για το ποια μπορεί να είναι τα σχέδιά του και πότε θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, επισήμανε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Θα ελπίζαμε ότι θα μας έδιναν κάποια ενημέρωση ώστε να είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, όχι μόνο στρατιωτικό αλλά και διπλωματικό, σε όλη την περιοχή» σημείωσε.

«Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μας ενημερώσουν και ξέρουν ότι όταν μας ενημερώσουν, είναι πιθανό να μεταφέρουμε ξανά την αντίρρησή μας για οτιδήποτε πρόκειται να κάνουν» πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι αν το Ισραήλ δεν απαντήσει, οι ΗΠΑ είναι «σίγουρες ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση».

«Όμως οποιαδήποτε επιπλέον κίνηση ανοίγει τώρα μια σειρά από άλλες δυνατότητες, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά τρομακτικές» προειδοποίησε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v