Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νετανιάχου: Μόνοι μας θα αποφασίσουμε πώς θα απαντήσουμε στο Ιράν

Δέχτηκε τις ιδέες-προτάσεις των Δυτικών ΥΠΕΞ Κάμερον και Μπέρμποκ, που επισκέφθηκαν το Ισραήλ για να ζητήσουν μη κλιμάκωση, αλλά ξεκαθάρισε ότι η χώρα «θα κάνει ό,τι χρειάζεται».

Νετανιάχου: Μόνοι μας θα αποφασίσουμε πώς θα απαντήσουμε στο Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα αποφασίσει μόνο του πώς θα απαντήσει στην επίθεση με πυραύλους και drones που δέχτηκε από το Ιράν το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, απέρριψε κάθε «ισχυρισμό» για λιμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, «ο πρωθυπουργός επέμεινε στο γεγονός ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατευθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή κυβέρνηση. Ο κ. Νετανιάχου επίσης «απέρριψε τους ισχυρισμούς διεθνών οργανισμών για λιμό στην Γάζα και δήλωσε ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι είναι δυνατόν στον ανθρωπιστικό τομέα».

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ όσο και με τους υπουργούς Εξωτερικών Βρετανίας και Γερμανίας που επισκέφθηκαν το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει προσεχώς να μιλήσει με περισσότερους ηγέτες, μεταδίδουν οι Times of Israel.

«Έχουν διαφόρων ειδών προτάσεις και συμβουλές, το εκτιμώ, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα πάρουμε τις αποφάσεις μόνοι μας. Το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε, σύμφωνα με δήλωση από το γραφείο του.

Το σχόλιο, το οποίο φαίνεται να απορρίπτει τη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ προκειμένου να αποφύγει το χτύπημα στο Ιράν, απηχεί, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου, όσα διαμείφθηκαν στις συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον και την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.

Οι δύο Ευρωπαίοι υπουργοί συναντήθηκαν επίσης τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογό τους Ίσραελ Κατζ όσο και με τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ. 

 

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών πως δεν πρέπει να αφεθεί η Μέση Ανατολή να διολισθήσει σε μια κατάσταση της οποίας το αποτέλεσμα είναι εντελώς απρόβλεπτο.

«Όλοι πρέπει τώρα να ενεργήσουν με σύνεση και υπευθυνότητα», είπε η Μπέρμποκ πριν αναχωρήσει από το Ισραήλ για τη συνάντηση των G7.

«Μια κλιμάκωση δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν, ούτε την ασφάλεια του Ισραήλ, ούτε τους δεκάδες ομήρους που βρίσκονται ακόμα στα χέρια της Χαμάς, ούτε τον πληθυσμό της Γάζας που υποφέρει, ούτε τους ανθρώπους στο Ιράν που υποφέρουν υπό το καθεστώς, ούτε τρίτες χώρες στην περιοχή που θέλουν απλώς να ζήσουν ειρηνικά», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ είπε αντίστοιχα στον Νετανιάχου ότι οποιαδήποτε απάντηση πρέπει να είναι «έξυπνη» και περιορισμένη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ για να «επιδείξει την αλληλεγγύη μας» μετά την «τρομερή» επίθεση του Ιράν.

Και συνέχισε: «Ελπίζουμε ότι οτιδήποτε κάνει το Ισραήλ θα είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένο και όσο το δυνατόν πιο στοχευμένο και έξυπνο. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να δούμε κλιμάκωση»

Ο Κάμερον θα επισκεφθεί επίσης τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για να συναντήσει τον Μοχάμεντ Μουσταφά, πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, μεταδίδει το BBC.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη σύνοδο των υπουργών της G7 στην Ιταλία, όπου θα πιέσει για συντονισμένες κυρώσεις στο Ιράν.

Πολλοί υπουργοί Εξωτερικών από τη Δύση αναμένεται να επισκεφθούν το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο διπλωματικής προσπάθειας για την αποτροπή ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v