Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις... πρίζες αναστενάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Κορυφαίοι της τεχνολογίας επισημαίνουν τον ανασχετικό ρόλο που παίζει η έλλειψη επαρκούς παροχής ρεύματος στην ανάπτυξη της ΤΝ. Τα σχέδια για επενδύσεις 1 τρισ. τα επόμενα χρόνια.

Στις... πρίζες αναστενάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Η εκρηκτική αύξηση της ζήτησης Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) εξελίσσεται σε σημαντική απειλή για τον ομαλό εφοδιασμό της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα Data Centers (τα κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας τεράστιου όγκου δεδομένων) είναι κομβικά μεν για την ανάπτυξη της ΤΝ, αλλά είναι και ιδιαίτερα ενεργοβόρα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι κορυφαίοι της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας επισημαίνουν πλέον με ιδιαίτερη έμφαση τον ανασχετικό ρόλο που παίζει η έλλειψη επαρκούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΤΝ.

Όλες οι επισημάνσεις συνοψίζονται στην πρόσφατη προειδοποίηση του επικεφαλής της Amazon Άντι Τζέισι ότι «δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια αυτή τη στιγμή για τη λειτουργία νέων υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης».

Ακολούθησε μια δήλωση του Έλον Μασκ (Tesla, X κ.ά.), ο οποίος διαπίστωνε ότι ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό το πρόβλημα ήταν εντοπισμένο στη δημιουργία των κατάλληλων «τσιπ», πλέον το πρόβλημα είναι η παροχή των αναγκαίων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Amazon, η Microsoft και η μητρική Alphabet της Google επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην υπολογιστική υποδομή καθώς επιδιώκουν να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους στην Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων και των Data Centers που συνήθως χρειάζονται αρκετά χρόνια για να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν.

Όμως πλέον μερικές από τις πιο δημοφιλείς περιοχές για την κατασκευή Data Centers όπως η Bόρεια Βιρτζίνια αντιμετωπίζουν περιορισμούς χωρητικότητας (λόγω των τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας που απαιτούνται). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναζητούνται τοποθεσίες αλλού, κυρίως σε αναπτυσσόμενες αγορές Data Centers παγκοσμίως.

«Πιθανότατα δεν έχουμε αρκετή διαθέσιμη χωρητικότητα» για να τρέξουμε όλες τις εγκαταστάσεις που θα απαιτηθούν παγκοσμίως έως το 2030, δήλωσε ο Pankaj Sharma, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στο τμήμα Data Center της Schneider Electric., του οποίου η μονάδα συνεργάζεται με την εταιρεία κατασκευής chip Nvidia για να σχεδιάσει κέντρα βελτιστοποιημένα για φόρτους εργασίας Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Ένας από τους περιορισμούς της ανάπτυξης τσιπ στη νέα οικονομία της Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι το πού χτίζουμε τα Data Centers και πώς θα τα τροφοδοτούμε με ενέργεια», δήλωσε ο Ντάνιελ Γκόλντινγκ, επικεφαλής τεχνολογίας στο Appleby Strategy Group και πρώην στέλεχος των Data Centers της Google. Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Κάποια στιγμή η πραγματικότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας θα μπει εμπόδιο στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Αθροιστικά αναμένεται τεράστια αύξηση ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις επενδύσεις της Microsoft, της Amazon και της Alphabet στον τομέα αυτό.

Οι επενδύσεις σε Data Centers

Τα Data Centers -βιομηχανικά κτίρια που συχνά καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις γης, που στεγάζουν τα συστήματα υπολογιστών, καλωδίωση, τσιπ και διακομιστές- αποτελούν μέρος της ραχοκοκαλιάς των υπολογιστών και της ΤΝ.

Η ερευνητική ομάδα Dgtl Infra έχει υπολογίσει ότι οι παγκόσμιες κεφαλαιουχικές δαπάνες για τα Data Centers θα ξεπεράσουν τα 225 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024. Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε  ότι θα χρειαστεί να κατασκευαστούν Data Centers αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων τα επόμενα χρόνια για να υποστηριχθεί η γενετική Tεχνητή Nοημοσύνη, η οποία είναι έντασης ενέργειας και περιλαμβάνει την επεξεργασία τεράστιων όγκων πληροφοριών.

Μια τέτοια ανάπτυξη θα απαιτούσε τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και αν τα συστήματα γίνουν πιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται από τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2026 σε περισσότερες από 1.000 τεραβατώρες, ποσότητα περίπου ισοδύναμη με αυτή που καταναλώνει η Ιαπωνία ετησίως (σ.σ. 1 τεραβατώρα =1000 γιγαβατωρες και 1 γιγαβατώρα=1000 μεγαβατώρες).

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα Data Centers των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί από 4% σε 6% της συνολικής ζήτησης έως το 2026, ενώ η βιομηχανία Tεχνητής Nοημοσύνης προβλέπεται να επεκταθεί «εκθετικά» και να καταναλώσει τουλάχιστον 10 φορές τη ζήτηση του 2023 έως το 2026, ανέφερε η IEA.
Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν στο άμεσο μέλλον τεράστιες επενδύσεις και σε υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v