Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νεκροί δύο μαχητές της Χεζμπολάχ σε ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

Σφοδρή αεροπορική επιδρομή εξαπέλυσε το Ισραήλ σε μεθοριακές περιοχές στον νότιο Λίβανο, όπου χτυπήθηκε κυρίως το χωριό Κφαρ Κίλα. Εκτοξεύτηκαν πάνω από 100 οβίδες πυροβολικού και βόμβες φωσφόρου, ανακοίνωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI.

Νεκροί δύο μαχητές της Χεζμπολάχ σε ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο δύο μαχητών της σε πλήγματα του Ισραήλ, το οποίο έχει εντείνει τις επιδρομές του στον νότιο Λίβανο μία ημέρα μετά την επίθεση του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος που προκάλεσε τον τραυματισμό 14 Ισραηλινών στρατιωτών.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ έχουν ενταθεί αυτή την εβδομάδα. Το λιβανέζικο κίνημα ανέλαβε χθες Τετάρτη την ευθύνη για επίθεση εναντίον κέντρου διοίκησης του στρατού στο βόρειο Ισραήλ, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να απαντούν εξαπολύοντας πλήγματα βαθιά μέσα στον Λίβανο.

Σήμερα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι δύο μαχητές της σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με διασώστες, τα μέλη του λιβανέζικου κινήματος έχασαν τη ζωή τους από πλήγμα drone στο χωριό Κφαρ Κίλα του νότιου Λιβάνου.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ANI επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε τη νύκτα σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και εκτόξευσε περισσότερους από 100 οβίδες του πυροβολικού και βόμβες φωσφόρου εναντίον μεθοριακών περιοχών στον νότιο Λίβανο, κυρίως εναντίον του Κφαρ Κίλα.

Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο, εμπρηστικές βόμβες η χρήση των οποίων εναντίον αμάχων απαγορεύεται.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου η Χεζμπολάχ εξαπολύει καθημερινά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ για να στηρίξει το συμμαχικό της παλαιστινιακό κίνημα.

Ο ισραηλινός στρατός απαντά βομβαρδίζοντας όλο και πιο βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου και εξαπολύοντας στοχευμένα πλήγματα εναντίον στελεχών της Χεζμπολάχ.

Την Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 14 στρατιώτες του τραυματίστηκαν, εκ των οποίων έξι σοβαρά, στο βόρειο Ισραήλ σε επίθεση που εξαπολύθηκε από τον Λίβανο.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ απάντησε ότι στοχοθέτησε κέντρο στρατιωτικής διοίκησης του Ισραήλ «σε απάντηση» στον θάνατο τουλάχιστον τριών μαχητών της από ισραηλινά πλήγματα την Τρίτη.

Χθες το βράδυ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιδρομές στην επαρχία Μπααλμπέκ στον ανατολικό Λίβανο, σε απόσταση περισσότερων από 100 χιλιομέτρων από τη μεθόριο. Στόχος του ήταν «τρομοκρατική υποδομή που χρησιμοποιεί η αντιαεροπορική άμυνα της Χεζμπολάχ», όπως εξήγησε.

Από τις 7 Οκτωβρίου τουλάχιστον 370 άνθρωποι – κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ αλλά και περίπου 70 άμαχοι-- έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο σε διασυνοριακές συγκρούσεις με τον στρατό του Ισραήλ, ενώ έχουν εκτοπιστεί 90.000 κάτοικοι του νότιου Λιβάνου. Από την πλευρά του Ισραήλ, απομακρύνθηκαν από τις μεθοριακές περιοχές περίπου 60.000 άνθρωποι, ενώ 18 –στρατιώτες και άμαχοι– έχουν σκοτωθεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v