Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

NYT: Λάθος υπολογισμοί του Ισραήλ για την ιρανική επίθεση

Οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν κατανόησαν το μέγεθος της αντίδρασης της Τεχεράνης. Αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα εκτόξευε το πολύ 10 πυραύλους. Εστειλε 300...

NYT: Λάθος υπολογισμοί του Ισραήλ για την ιρανική επίθεση

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολόγισαν λανθασμένα τη σοβαρότητα της απάντησης που θα έδινε το Ιράν στο χτύπημα της 1ης Απριλίου στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν διοικητές των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αναφέρουν οι New York Times.

«Οι Ισραηλινοί είχαν κακώς υπολογίσει, νομίζοντας ότι το Ιράν δεν θα αντιδρούσε έντονα, σύμφωνα με πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους που συμμετείχαν σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου μετά την επίθεση, μια άποψη που συμμεριζόταν ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Δύο στρατηγοί ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στο φερόμενο ισραηλινό χτύπημα σε, όπως υποστήριξε το Ιράν, κτίριο προξενείου στη συριακή πρωτεύουσα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξοργίστηκαν που είχαν ενημερωθεί μόλις λίγα λεπτά πριν από το χτύπημα στη Δαμασκό και ότι δεν είχε γίνει κατανοητή η σημασία του.

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στους Times ότι τα σχέδια για το χτύπημα ξεκίνησαν δύο μήνες πριν από την πραγματοποίησή του. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχέδιο εγκρίθηκε στη συνέχεια από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στις 22 Μαρτίου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι είδε αρχεία που σκιαγράφησαν πιθανές αντιδράσεις από την Τεχεράνη και πουθενά δεν προβλεπόταν επίθεση στην κλίμακα που είδαμε το Σαββατοκύριακο, όταν η Τεχεράνη εκτόξευσε πάνω από 300 βαλλιστικούς πυραύλους και drones στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ισραηλινές πληροφορίες περίμεναν αρχικά το Ιράν να εκτοξεύσει το πολύ 10 πυραύλους εδάφους-εδάφους στο Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα, αύξησαν την εκτίμηση σε 60 με 70 πυραύλους εδάφους-εδάφους, αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι αυτό αποδείχθηκε επίσης λανθασμένη εκτίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v