Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκληση ΔΝΤ σε Ιταλία, Γαλλία να «σφίξουν το ζωνάρι»

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Άλφρεντ Κάμερ προέτρεψε τη Γαλλία να τερματίσει τις ενεργειακές επιδοτήσεις. Συνιστά κατάργηση του «Superbonus» στην Ιταλία. Εχει περιθώρια για επενδύσεις η Γερμανία.

Εκκληση ΔΝΤ σε Ιταλία, Γαλλία να «σφίξουν το ζωνάρι»

H Ιταλία και η Γαλλία πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες ταχύτερα από ό,τι σχεδιάζουν για να κρατήσουν υπό έλεγχο το χρέος ενώ η Γερμανία πρέπει να «χαλαρώσει το ζωνάρι» για να τονώσει την ανάπτυξη, δήλωσε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες με σχετικά υψηλά επίπεδα χρέους πρέπει να εφαρμόσουν μια πιο αυστηρή και εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή από αυτήν που προβλέπεται με βάση τις τρέχουσες πολιτικές» ανέφερε το ΔΝΤ στο οικονομικό outlook για την Ευρώπη. 

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Άλφρεντ Κάμερ, δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ότι η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει τα «αναποτελεσματικά» φορολογικά κίνητρα για τις ανακαινίσεις κατοικιών, γνωστό στη χώρα ως «Superbonus». 

Την ίδια ώρα κάλεσε τη Γαλλία να τερματίσει τις επιδοτήσεις στην ενέργεια, τις οποίες εισήγαγε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. 

Η Γαλλία αύξησε τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,1% την περασμένη εβδομάδα. Ο Κάμερ συνέστησε στο Παρίσι να εφαρμόσει νωρίτερα τις περικοπές δαπανών για να στείλει «ένα ισχυρό σήμα στην αγορά».

Στον αντίποδα, η Γερμανία έχει το «δημοσιονομικό περιθώριο» να πραγματοποιήσει επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές και στην ψηφιοποίηση, τόνισε ο Κάμερ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v