Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Καταπέλτης το πόρισμα για τους ελέγχους της EY στη Wirecard

Η Apas επέκρινε την EY για τον «ελλιπή» έλεγχο της Wirecard και την έκδοση «αντικειμενικά ανακριβών ελεγκτικών γνωμών». Πολλαπλές παραβιάσεις επαγγελματικών καθηκόντων από στελέχη της EY.

Γερμανία: Καταπέλτης το πόρισμα για τους ελέγχους της EY στη Wirecard

Η EY προέβη σε «σοβαρές» και «επαναλαμβανόμενες» παραβιάσεις επαγγελματικών καθηκόντων κατά τους ελέγχους στην Wirecard, αποφάνθηκε την Παρασκευή η γερμανική εποπτική αρχή Apas.

Η εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Wirecard με έδρα το Μόναχο κατέρρευσε τον Ιούνιο του 2020 αφότου αποκάλυψε ότι είχαν «χαθεί» τα μισά της έσοδα και ρευστό 1,9 δισ. ευρώ. Η EY, η οποία ήταν ελεγκτής της Wirecard για σχεδόν μια δεκαετία, είχε εκδώσει ελεγκτικές γνώμες χωρίς επιφύλαξη.

Η περίληψη του πορίσματος, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, σηματοδοτεί το τέλος μιας πολυετούς έρευνας από τον εποπτικό φορέα ελέγχου της Γερμανίας.

Η Apas επέκρινε την EY για τον «ελλιπή» έλεγχο της Wirecard και την έκδοση «αντικειμενικά ανακριβών ελεγκτικών γνωμών».

Η εποπτική αρχή επέπληξε επίσης την EY για τη «σοβαρή αποτυχία» των εσωτερικών ελέγχων ποιότητας, προσθέτοντας ότι «πολλά βασικά στελέχη» της εταιρείας διέπραξαν «πολλαπλές παραβιάσεις επαγγελματικών καθηκόντων» κατά τη διαδικασία του εσωτερικού ελέγχου.

Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε πέρυσι ότι σχεδίαζε να επιβάλει πρόστιμο στην EY Γερμανίας 500.000 ευρώ για τους ελέγχους της Wirecard και να επιβάλει διετή απαγόρευση στην εταιρεία να αναλαμβάνει τον έλεγχο εταιρειών που δεν είναι ήδη πελάτες της.

Η Apas είπε επίσης ότι θα επιβάλει πρόστιμο σε πέντε νυν και πρώην υπαλλήλους της εταιρείας μεταξύ 23.000 και 300.000 ευρώ, αλλά αυτά τα πρόστιμα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί επίσημα, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v