Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία η έγκριση του πακέτου βοήθειας των ΗΠΑ για Ουκρανία

Με στήριξη των Δημοκρατικών αναμένεται να περάσει το νομοθέτημα που περιλαμβάνει επίσης βοήθεια σε Ισραήλ και Ταιβάν. Πολλά από τα όπλα βρίσκονται ήδη στην Πολωνία.

Στην τελική ευθεία η έγκριση του πακέτου βοήθειας των ΗΠΑ για Ουκρανία

Ένα πακέτο βοήθειας ύψους 95 δισ. δολαρίων των ΗΠΑ για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν πρόκειται να μπει σε τελική ψηφοφορία το Σάββατο, αφού οι Δημοκρατικοί βουλευτές υποστήριξαν το σχέδιο που υπέβαλε ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

Η έγκριση του πακέτου, το οποίο περιλαμβάνει 60 δισεκατομμύρια δολάρια για το Κίεβο, θα έρθει σε μια κομβική στιγμή για την Ουκρανία καθώς αγωνίζεται να συγκρατήσει τις ρωσικές δυνάμεις που υπερέχουν σε άνδρες και δύναμη πυρός.

Το πακέτο των τεσσάρων χωριστών νομοσχεδίων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης καταστολή της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων ενημέρωσης TikTok, που ανήκει στην Κίνα, χρειαζόταν την υποστήριξη των Δημοκρατικών αφού δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν τη διαδικασία για την τελική ψηφοφορία, σημειώνουν οι Financial Τimes.

Η άρση αυτού του εμποδίου την Παρασκευή ανοίγει το δρόμο για την τελική ψηφοφορία στη Βουλή, σηματοδοτώντας μια δραματική κατάληξη της πολύμηνης διαμάχη για τα δισεκατομμύρια δολάρια που θεωρούνται κρίσιμα για τη στρατιωτική προσπάθεια της Ουκρανίας κατά της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας.

Εάν η Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο όπως αναμένεται το Σάββατο, θα κατευθυνθεί στη Γερουσία, όπου είναι επίσης πιθανό να ψηφιστεί πριν σταλεί στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να γίνει νόμος.

Ο Hakeem Jeffries, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή, δήλωσε την Παρασκευή ότι το κόμμα του «άνοιξε τον δρόμο».

«Είναι καιρός να υποστηρίζουμε τους δημοκρατικούς συμμάχους μας στο Ισραήλ, την Ουκρανία και τον Ινδο-Ειρηνικό και να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους που βρίσκονται σε κίνδυνο σε θέατρα σύγκρουσης όπως η Γάζα, η Αϊτή και το Σουδάν», πρόσθεσε ο Jefferies.

Η προοπτική να ψηφιστεί το πακέτο βοήθειας για το Κίεβο φέρνει ανακούφιση στους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι ασκούσαν πιέσεις για μήνες ώστε να εξασφαλίσουν περισσότερη αμερικανική υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Το Κίεβο έχει προειδοποιήσει ότι εξαντλούνται τα πυρομαχικά και τα κεφάλαια για να εξασφαλίσει περισσότερα όπλα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν περισσότερα εδάφη δύο χρόνια μετά την εισβολή.

Η έγκριση της βοήθειας θα ανέβαζε το ηθικό στην Ουκρανία, αλλά θα μπορεί επίσης να φέρει ταχεία προμήθεια όπλων που χρειάζονται τόσο πολύ. Ένας δυτικός αξιωματούχος είπε ότι σημαντικό μέρος του εξοπλισμού είναι αυτή τη στιγμή αποθηκευμένο ακριβώς απέναντι από τα ουκρανικά σύνορα στο Rzeszów της Πολωνίας.

Σε ένδειξη του πόσο αμφιλεγόμενο είναι το πακέτο ξένης βοήθειας, 165 Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ της προώθησης της νομοθεσίας χθες, ενώ μόνο 151 Ρεπουμπλικάνοι το έκαναν. Πενήντα πέντε Ρεπουμπλικάνοι και 39 Δημοκρατικοί ψήφισαν να μπλοκαριστεί η τελική ψηφοφορία επί των νομοσχεδίων.

Υποδηλώνει ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να βασιστεί ξανά στους Δημοκρατικούς σήμερα για να περάσει το νομοσχέδιο, δεδομένης της μικρής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των 435 εδρών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εσχάτως έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα για τα νομοσχέδια. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ φάνηκε να υπερασπίζεται τον Τζόνσον από επικριτές του στη Βουλή, όπως ο Γκριν, λέγοντας στους δημοσιογράφους στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο ότι ο Πρόεδρος «έκανε πολύ καλή δουλειά» και άφησε να εννοηθεί ότι ήταν ανοιχτός σε ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Την Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος δημοσίευσε μια μακροσκελή δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας την Ευρώπη να συνεισφέρει περισσότερο στην Ουκρανία, χωρίς όμως να δηλώνει ξεκάθαρα αν είναι αντίθετος με τα νέα νομοσχέδια χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v