Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πέρασε από τη Βουλή η βοήθεια $60 δισ. για την Ουκρανία

Πράσινο φως σε βοήθεια $95 δισ. προς Ουκρανία, Ισραήλ, Ταϊβάν. Ψηφίστηκε διάταξη που θα μπορούσε να απαγορεύσει το κινεζικό TikTok από τα app stores των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Πέρασε από τη Βουλή η βοήθεια $60 δισ. για την Ουκρανία

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ένα πακέτο νομοσχεδίων χορήγησης βοήθειας ύψους 95 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, έπειτα από μήνες διαφωνιών και αντεγκλήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων αντιπάλων του.

Πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια ύψους 60 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία για τον αγώνα της κατά της Ρωσίας, σε μια σημαντική εξέλιξη μετά από μήνες αδράνειας στο Καπιτώλιο.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η βοήθεια για την Ουκρανία εξετάστηκε ως μέρος ενός πακέτου νομοσχεδίων που περιλαμβάνει επίσης 26 δισ. δολάρια για το Ισραήλ και 8 δισ. δολάρια για την περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Το νομοσχέδιο για την Ουκρανία πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το απόγευμα του Σαββάτου με ψήφους 311-112, με 210 Δημοκρατικούς και 101 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν υπέρ. Κανένας Δημοκρατικός δεν καταψήφισε το πακέτο βοήθειας, ενώ 112 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά.

Το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα στη Γερουσία, η οποία αναμένεται να το εγκρίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια θα σταλεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να υπογραφεί ως νόμος. Το Σάββατο ψηφίστηκε επίσης διάταξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απαγόρευση της κινεζικής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης TikTok από τα app stores των ΗΠΑ. Περιλαμβάνονται επίσης κυρώσεις που αφορούν το Ιράν και τη Ρωσία.

Η βοήθεια προς την Ουκρανία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Κίεβο και τον πόλεμό του κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής. Τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, εκμεταλλευόμενα την έλλειψη όπλων και πυρομαχικών του Κιέβου μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας πέρυσι και καθώς η στρατιωτική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ είχε μπλοκαριστεί.

Μπάιντεν: Η Γερουσία να ψηφίσει γρήγορα τη βοήθεια προς Ουκρανία και Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε την Γερουσία να θέσει γρήγορα προς ψήφιση το πακέτο νομοσχεδίων που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε μετά την έγκριση του να μεταβεί προς επικύρωση από τον πρόεδρο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ζελένσκι εκφράζει την ευγνωμοσύνη του

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ της βοήθειας προς τη χώρα του.

«Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και στα δύο κόμματα, και προσωπικά στον πρόεδρο (σ.σ. της Βουλής) Μάικ Τζόνσον για την απόφαση να παραμείνουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας», έγραψε ο Ζελένσκι στο X.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο θα μεταβεί προς ψήφιση από την αμερικανική Γερουσία «θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τα δύο έθνη μας να γίνουν ισχυρότερα».

Κρεμλίνο: Η αμερικανική βοήθεια θα καταστρέψει περαιτέρω την Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η ψήφιση νωρίτερα σήμερα από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχεδίου για βοήθεια στην Ουκρανία θα «καταστρέψει περαιτέρω» την Ουκρανία και θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στον πόλεμο.

Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι μια διάταξη στη νομοθεσία που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία για ανοικοδόμηση θα αμαυρώσει την εικόνα των ΗΠΑ.

Η Μόσχα, συνέχισε, θα απαντήσει με μέτρα προς το δικό της συμφέρον.

Γερμανία: Οι καρδιές των πιο σημαντικών υποστηρικτών της Ουκρανίας χτυπούν σαν μία

Αντιδρώντας στη ψήφιση από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υπέρ ενός νέου πακέτου αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για μια «ημέρα εμπιστοσύνης στην Ουκρανία και στην ασφάλεια της Ευρώπης».

«Ένα μεγάλο εμπόδιο για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία ξεπεράστηκε», τόνισε σε ανάρτησή της αργά σήμερα η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. «Οι καρδιές των πιο σημαντικών υποστηρικτών της Ουκρανίας χτυπούν σαν μία».

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στέκονται μαζί στην πλευρά της ελευθερίας και ενάντια στον «πόλεμο του τρόμου» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σημείωσε.

με πληροφορίες από Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v