Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρμενία: Διαδηλώσεις κατά της επιστροφής χωριών στο Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επιβεβαίωσε την επιστροφή στο Αζερμπαϊτζάν τεσσάρων εγκαταλελειμμένων παραμεθόριων χωριών.

Αρμενία: Διαδηλώσεις κατά της επιστροφής χωριών στο Αζερμπαϊτζάν

Τουλάχιστον 100 Αρμένιοι διαδήλωσαν σήμερα σε μια παραμεθόριο περιοχή με το Αζερμπαϊτζάν για να καταγγείλουν την εκχώρηση χωριών στο Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μεταδίδουν αρμενικά ΜΜΕ.

Βάση μιας συμφωνίας για την οριοθέτηση των συνόρων που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επιβεβαίωσε την επιστροφή στο Αζερμπαϊτζάν τεσσάρων εγκαταλελειμμένων παραμεθόριων χωριών, τα οποία η Αρμενία είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, τη δεκαετία του 1990.

Όμως, οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων βόρεια του Γερεβάν, φοβούνται πως αυτή η διαδικασία καθορισμού των συνόρων τους απομονώνει κι ότι ορισμένα από τα σπίτια τους βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.

Σήμερα, απέκλεισαν για σύντομο χρονικό διάστημα τον οδικό άξονα που συνδέει την Αρμενία με τη Γεωργία, ο οποίος περνά από κοντά τους και αντιπροσωπεύει για τον τοπικό πληθυσμό τον βασικό σύνδεσμο με τον εξωτερικό κόσμο. Επιπλέον, επιχείρησαν να εμποδίσουν τις εργασίες αποναρκοθέτησης που προβλέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Αρμενίας έκανε γνωστό πως συνέλαβε επτά μέλη μιας ομάδας Αρμενίων πρώην μαχητών, της «Αδελφότητας των Μαχητών», που ενεπλάκησαν στη διαδήλωση. Ένας από τους υπεύθυνους της ομάδας, ο Χραντ Τερ-Αμπραχαμιάν, είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο, στις αρχές Απριλίου, ότι κάτοικοι είχαν αρχίσει να εκπαιδεύονται στρατιωτικά για να μπορέσουν να «πάρουν τα όπλα εάν ήταν ανάγκη».

Αυτή η παραμεθόριος περιοχή έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την Αρμενία, λόγω κυρίως της διέλευσης του οδικού άξονα με τη Γεωργία και ενός ρωσικού αγωγού αερίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v