Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανότητα 20% να αυξήσει τα επιτόκια η Fed βλέπουν οι αγορές

Οι υψηλότερες μετρήσεις για τον πληθωρισμό αλλάζουν το κλίμα στις αγορές. Μία ή δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Fed προβλέπει το βασικό σενάριο, έναντι έξι τον Ιανουάριο. Η προειδοποίηση του Λόρενς Σάμερς.

Πιθανότητα 20% να αυξήσει τα επιτόκια η Fed βλέπουν οι αγορές

Oι επενδυτές έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν ότι η Fed μπορεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια, μια άλλοτε αδιανόητη προοπτική, που καταδεικνύει τη στροφή στις προσδοκίες των αγορών όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, μετά τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες μετρήσεις για τον πληθωρισμό. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι κινήσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων υποδηλώνουν ότι υπάρχει πιθανότητα 20% να αυξήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια τους επόμενους 12 μήνες.

Η στροφή στις προσδοκίες έχει επιφέρει «χτύπημα» στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου να σκαρφαλώνει στο υψηλό 5 μηνών του 5,01%. Η Wall Street κατέγραψε το μεγαλύτερο πτωτικό σερί των τελευταίων 18 μηνών, προτού καταγράψει ισχυρά κέρδη τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με την αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, η βασική προσδοκία των επενδυτών είναι ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια μία ή δύο φορές κατά 25 μονάδες βάσης τη φετινή χρονιά, έναντι έξι μειώσεων που ανέμεναν τον Ιανουάριο. 

Νωρίτερα τον Απρίλιο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς άφησε να εννοηθεί ότι η επόμενη κίνηση της Fed μπορεί να είναι αύξηση και όχι μείωση επιτοκίων.

«Πιστεύω ότι είναι απολύτως κατάλληλο να υπολογίσει κανείς το ενδεχόμενο μιας αύξησης επιτοκίων», δήλωσε στους Financial Times ο Γκρεγκ Πίτερς, CIO στην PGIM Fixed Income. «Νιώθω πολύ καλύτερα που η αγορά έχει αρχίσει να αποτιμά αυτό το ενδεχόμενο, σε αντίθεση με την αρχή της χρονιάς, όπου ανέμενε μόνο μειώσεις», πρόσθεσε. 

Η Fed αύξησε τα επιτόκια στο 5,25% με 5,5% από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v