Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Νέα στήριξη της έρευνας με προσκλήσεις 1,25 δισ. ευρώ

Ποιες είναι οι προθεσμίες υποβολής προτάσεων για α) μεταδιδακτορικές υποτροφίες MSCA σε πεπειραμένους ερευνητές να αποκτήσουν νέες δεξιότητες β) MSCA COFUND για ενίσχυση προγραμμάτων και γ) συμβολή στην πρωτοβουλία πολιτικής.

ΕΕ: Νέα στήριξη της έρευνας με προσκλήσεις 1,25 δισ. ευρώ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ύψους άνω των 1,25 δισ. ευρώ για τη στήριξη της έρευνας στο πλαίσιο των δράσεων Marie Sklodowska-Curie (MSCA), που αποτελούν μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, «Ορίζων Ευρώπη». Η χρηματοδότηση θα αναπτύξει άριστα διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα και θα στηρίξει συνεργατικά έργα έρευνας και καινοτομίας.

Η χρηματοδότηση θα στηρίξει και θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε περίπου 10 000 ταλαντούχους ερευνητές από όλο τον κόσμο σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους με ερευνητικά έργα που καλύπτουν όλους τους τομείς. Οι υποστηριζόμενοι ερευνητές θα είναι σε θέση να διεξάγουν την έρευνά τους, αποκτώντας παράλληλα νέες δεξιότητες και αναπτύσσοντας τη σταδιοδρομία τους στην ΕΕ και πέραν αυτής.

Ο φετινός κύκλος χρηματοδότησης θα ξεκινήσει με την έναρξη τριών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων αυτή την εβδομάδα:

  • Οι μεταδιδακτορικές υποτροφίες MSCA βοηθούν τους πεπειραμένους ερευνητές να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να αναπτύξουν τη σταδιοδρομία τους και να αποκτήσουν διεθνή, διεπιστημονική και διατομεακή εμπειρία μέσω της εργασίας τους στο εξωτερικό. Αυτές οι υψηλού κύρους υποτροφίες αποτελούν ένα βήμα στη σταδιοδρομία των ερευνητών, επιτρέποντάς τους να διεξάγουν έρευνα αιχμής και να συνεργάζονται με κορυφαίες επιστημονικές ομάδες και προσωπικότητες. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, με προϋπολογισμό 417.2 εκατ. ευρώ, ανοίγει σήμερα και θα κλείσει στις 11 Σεπτεμβρίου.
  • Η MSCA COFUND βοηθά τους οργανισμούς να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν τα δικά τους προγράμματα διδακτορικής κατάρτισης και μεταδιδακτορικών υποτροφιών, με στόχο την πρόσληψη ερευνητών και την προσέλκυση διεθνών ταλέντων μέσω της συγχρηματοδότησης σημαντικού μέρους των δαπανών τους. Τα ιδρύματα που επωφελούνται από την εν λόγω χρηματοδότηση πρέπει να την συμπληρώνουν με δικές τους πηγές χρηματοδότησης. Το σύστημα αυτό επεκτείνει τις βέλτιστες πρακτικές των δράσεων MSCA προωθώντας υψηλά πρότυπα και άριστες συνθήκες εργασίας. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, με προϋπολογισμό 104.8 εκατ. ευρώ, ανοίγει σήμερα και θα κλείσει στις 26 Σεπτεμβρίου.
  • Η συμβολή στην πρωτοβουλία πολιτικής θα διαθέσει 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των θεματικών δεσμών μεταξύ των έργων MSCA, αυξάνοντας την προβολή της συμβολής τους σε βασικές προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ και διερευνώντας τρόπους για τη μεγιστοποίηση του αντικτύπου του προγράμματος. Η πρόσκληση θα ανοίξει στις 25 Απριλίου και θα περατωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Αργότερα εντός του τρέχοντος έτους, θα ανοίξουν δύο ακόμη σημαντικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τη στήριξη άριστων διδακτορικών προγραμμάτων και διεθνών συνεργατικών ερευνητικών έργων:

  1. Τα Διδακτορικά Δίκτυα MSCA υλοποιούν προγράμματα για την πρόσληψη και την κατάρτιση υποψηφίων διδακτορικών στην ακαδημαϊκή κοινότητα και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων και των δημόσιων διοικήσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινών πτυχίων, συμπεριλαμβανομένου πιθανού ευρωπαϊκού πτυχίου. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, με προϋπολογισμό 608.6 εκατ. ευρώ, θα ανοίξει στις 29 Μαΐου και θα περατωθεί στις 27 Νοεμβρίου.
  2. Οι ανταλλαγές προσωπικού των δράσεων MSCA αναπτύσσουν διεθνείς, διατομεακές και διεπιστημονικές ανταλλαγές και ανταλλαγή γνώσεων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας καινοτομίας. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, με προϋπολογισμό 99.47 εκατ. ευρώ, θα ανοίξει στις 19 Σεπτεμβρίου και θα περατωθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2025.

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων έπονται της έγκρισης του αναθεωρημένου προγράμματος εργασίας του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2023-2025 την περασμένη εβδομάδα.

Μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων MSCA, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» θέτει υψηλά πρότυπα για τη σταδιοδρομία των ερευνητών και εξακολουθεί να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά συστήματα και οργανισμούς έρευνας και καινοτομίας, ενισχύοντας τη συνεργασία και αυξάνοντας την ελκυστικότητα και την προβολή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιστορικό

Οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» χρηματοδοτούν την έρευνα και την καινοτομία αριστείας και εφοδιάζουν δημιουργικούς ερευνητές με νέες γνώσεις και δεξιότητες, μέσω της κατάρτισης και της έκθεσης σε διασυνοριακό, τομεακό και κοινωνικοοικονομικό τομέα. Οι δράσεις MSCA αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, προωθώντας τη σταδιοδρομία των ερευνητών και την ανάπτυξη εγκάρσιων δεξιοτήτων σε διασυνοριακό επίπεδο.

Οι δράσεις αυτές προωθούν την υιοθέτηση των αρχών της Χάρτας του Ερευνητή και των στόχων του ευρωπαϊκού πλαισίου για τις ερευνητικές σταδιοδρομίες μέσω της βελτίωσης των συνθηκών πρόσληψης και εργασίας και του καθορισμού προτύπων για τους ερευνητές. Οι δράσεις MSCA συμβάλλουν επίσης σημαντικά στη μεταρρύθμιση των συστημάτων αξιολόγησης της έρευνας, προωθώντας έναν ευρύ ορισμό της αριστείας και τις ποικίλες σταδιοδρομίες, σύμφωνα με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαδικασία που δρομολογήθηκε από τον Συνασπισμό για την Προώθηση της Αξιολόγησης της Έρευνας (CoARA).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v