Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν: Θνησιγενής η Ευρώπη, πρέπει να λάβουμε μέτρα για να ζήσει

«Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει», τονίζει ο Γάλλος Πρόεδρος. Ζητά αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης και περιθώριο για δημόσιες επενδύσεις.

Μακρόν: Θνησιγενής η Ευρώπη, πρέπει να λάβουμε μέτρα για να ζήσει

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να αναδιαμορφωθεί η νομισματική πολιτική της ευρωζώνης και να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ για δημοσιονομικές δαπάνες, ώστε να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, μεταδίδουν οι Financial Times.

Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει «θανάσιμη» απειλή. 

Σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ο Μακρόν σκιαγράφησε με μελανά χρώματα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για την επιδείνωση της οικονομίας, την άνοδο του πληθωρισμού, την ενίσχυση του αντιφιλελευθερισμού και την επιστροφή του πολέμου στην ήπειρο, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη μας σήμερα είναι θνησιγενής και εξαρτάται από τις επιλογές που κάνουμε τώρα αν θα πεθάνει ή όχι, είπε.

«Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει».

«Πρέπει να παράγουμε περισσότερο, πρέπει να παράγουμε ταχύτερα, και πρέπει να παράγουμε ως Ευρωπαίοι» τόνισε ο Μακρόν. 

Η ομιλία του Γάλλου προέδρου προκάλεσε τη θετική αντίδραση του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, με τον οποίο έχει συγκρουστεί συχνά για θέματα που αφορούν την άμυνα και το εμπόριο. «Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν η Ευρώπη να είναι ισχυρή» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Σολτς. «Η ομιλία σου περιλαμβάνει καλές ιδέες για το πως μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό» πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v