Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Elliott: Μερίδιο 1 δισ. στην Anglo American από το ακτιβιστικό hedge fund

Μεταξύ των 10 μεγαλύτερων μετόχων της εισηγμένης στο Λονδίνο η εταιρεία του Paul Singer. Βαθιά... εξόρυξη στην πολυπόθητη εξορυκτική που είπε το μεγάλο «όχι» στην πρόταση της BHP.

Elliott: Μερίδιο 1 δισ. στην Anglo American από το ακτιβιστικό hedge fund

Η Elliott Investment Management έχει δημιουργήσει μερίδιο περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Anglo American, είπαν άνθρωποι με γνώση του θέματος, εντείνοντας την πίεση στην εξορυκτική εισηγμένη στο Λονδίνο, αφού απέρριψε πρόταση εξαγοράς από την BHP Group της Αυστραλίας.

Το ακτιβιστικό hedge fund με επικεφαλής τον Paul Singer συγκέντρωσε τη συμμετοχή τους τελευταίους μήνες, μετέφεραν πηγές υπό τον όρο ανωνυμίας. Το μέγεθος του μεριδίου τοποθετεί τον Elliott μεταξύ των 10 μεγαλύτερων μετόχων της Anglo American, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άλμα έως και 4,4% στο Λονδίνο μετά τη σχετική δημοσίευση του Bloomberg.

Η Anglo American θεωρείται από καιρό ως πιθανός στόχος μεταξύ των μεγαλύτερων ανθρακωρύχων, ιδιαίτερα διότι κατέχει ελκυστικές επιχειρήσεις χαλκού στη Νότια Αμερική σε μια εποχή που το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας είναι πρόθυμο να προσθέσει αποθέματα και παραγωγή.

Αλλά οι μνηστήρες έχουν αποθαρρυνθεί από την περίπλοκη δομή και το μείγμα άλλων εμπορευμάτων, καθώς και από τη βαθιά έκθεσή της στη Νότια Αφρική. Τον Φεβρουάριο η Anglo American ανέφερε απότομη πτώση κερδών και μείωσε το μέρισμά της λόγω πτώσης της ζήτησης για διαμάντια και μέταλλα πλατίνας.

Η Elliott πήρε σημαντική θέση στην BHP το 2017 ωθώντας την να αποχωριστεί ορισμένα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου. Το 2021, η εξορυκτική έκλεισε συμφωνίες που επέκτειναν την απόσυρσή της από τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Woodside Petroleum Ltd.

Η εταιρεία του Singer έχει εμπλακεί και με άλλες μεταλλευτικές εταιρείες. Το 2022 η Elliott πραγματοποίησε συνομιλίες με την Kinross Gold που οδήγησαν στην ανακοίνωση της εξαγοράς μετοχών 300 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος της Triple Flag Precious Metals, η οποία παρέχει χρηματοδότηση σε εταιρείες εξόρυξης. Τέλος, τρέχει το νέο εγχείρημα Hyperion για επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία εξόρυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v