Πρέσινγκ ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο για το ένταλμα κατά Νετανιάχου

Επικαλούμενες μετριασμό του χάσματος Ισραήλ-Χαμάς, Ουάσιγκτον και G7 επιχειρούν να βάλουν πάγο στη δράση του Δικαστηρίου, αποτρέποντας την έκδοση ενταλμάτων εναντίον των πρωταιτίων για το μακελειό στη Γάζα: «Υπονομεύεται η ειρηνευτική διαδικασία».

Πρέσινγκ ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο για το ένταλμα κατά Νετανιάχου

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανησυχούν ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για Ισραηλινούς αξιωματούχους τη στιγμή που η χώρα πλησιάζει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, θέτοντας σε κίνδυνο αυτή τη συμφωνία, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Η ανησυχία είναι ότι το Ισραήλ θα αποχωρήσει από τυχόν εκεχειρία εάν το ΔΠΔ προχωρήσει με τα εντάλματα, σύμφωνα με τις πηγές. Η G7 έχει ξεκινήσει μια χαμηλότονη διπλωματική προσπάθεια για να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στο δικαστήριο της  Χάγης.

Το ΔΠΔ εξετάζει εντάλματα σύλληψης που στοχεύουν τόσο ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους όσο και την ηγεσία της Χαμάς, σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα, είπε ο λαός. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να είναι μεταξύ αυτών που τίθενται στο στόχαστρο.

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην έρευνα και υποστηρίζουν ότι το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Δύο πηγές είπαν ότι το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σχετικά με μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων είχε μετριαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφήνοντας βάσιμες ελπίδες επιτυχούς κατάληξης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε τους ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης να καταλήξουν γρήγορα σε μια απόφαση σχετικά με τους νέους όρους που θέτει του Ισραήλ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ ήταν «εξαιρετικά γενναιόδωρο» με τις προτάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ.

«Όλος ο κόσμος περιμένει από τη Χαμάς να δεχτεί τη συμφωνία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στην ίδια σύνοδο. «Είμαστε σε καλύτερο σημείο από ποτέ».

Οι New York Times ανέφεραν ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να δεχτεί την απελευθέρωση 33 ομήρων κατά την πρώτη φάση νέας εκεχειρίας. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει 40 γυναίκες, ηλικιωμένους ή άρρωστους αιχμαλώτους, όπως της ζητήθηκε ως αντάλλαγμα για κατάπαυση πυρός έξι εβδομάδων, επειδή δεν υπάρχουν τόσοι όμηροι αυτής της κατηγορίας.

Οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ συμβαλλόμενο μέρος στο ΔΠΔ, το οποίο ξεκίνησε το έργο του το 2002 ως «δικαστήριο έσχατης ανάγκης» για θύματα γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και άλλων φρικαλεοτήτων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακάλεσε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο ΔΠΔ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ και συνεργάστηκε μαζί του σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά σχετικά με τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ανησυχεί βαθιά για τη συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς και για τους μαχητές της Χαμάς που κρατούν Ισραηλινούς ομήρους. «Θα αναλάβουμε δράση απέναντι σε όσους δεν συμμορφώνονται με τον νόμο», είπε.

Ο Ισραήλ Κατς, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, έδωσε την Κυριακή εντολή σε όλες τις αποστολές της χώρας του παγκοσμίως να προετοιμαστούν για κύμα αντισημιτισμού, μετά από αναφορές για πιθανά εντάλματα. Είπε ότι η έκδοση των ενταλμάτων θα βλάψει τις ισραηλινές δυνάμεις και «θα τονώσει το ηθικό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και του άξονα ριζοσπαστικού Ισλάμ υπό την ηγεσία του Ιράν, εναντίον του οποίου πολεμάμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v