Μαλακώνει τη στάση του το Ισραήλ, ελπίδες για συμφωνία στη Γάζα

Διαπραγματευτική ευελιξία ύστερα από διεθνείς πιέσεις. Τι δέχεται και τι δεν δέχεται η κυβέρνηση Νετανιάχου, κατά πόσο είναι πραγματικά εφικτή η αποδοχή της νέας πρότασης από τη Χαμάς.

Μαλακώνει τη στάση του το Ισραήλ, ελπίδες για συμφωνία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει αμβλύνει σημαντικά τη στάση του σχετικά με τις προϋποθέσεις για συμφωνία με τη Χαμάς, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, μεταδίδουν οι Financial Times.

Μετά από εβδομάδες αδιεξόδου, το Ισραήλ αποδέχτηκε πρόταση που ορίζει αρχική παύση έξι εβδομάδων στις μάχες, κατά τη διάρκεια των οποίων η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους, δήλωσε διπλωμάτης που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει παιδιά, ηλικιωμένους, γυναίκες, όπως και γυναίκες στρατιώτες, καθώς και τραυματίες αιχμαλώτους.

Θα ακολουθήσει δεύτερη φάση που απαιτεί «αποκατάσταση μιας βιώσιμης ηρεμίας», σύμφωνα με διατύπωση που πρότειναν οι ΗΠΑ, είπε ο διπλωμάτης. Οι διαμεσολαβητές ελπίζουν ότι θα ξεπεραστεί το κύριο εμπόδιο για συμφωνία - η επιμονή της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στο τέλος οποιασδήποτε συμφωνίας, την οποία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα απορρίψει.

Το Ισραήλ έχει κάνει παραχωρήσεις σε άλλες απαιτήσεις της Χαμάς, όπως να επιτραπεί η επιστροφή των κατοίκων στη βόρεια Γάζα.

Πηγή που γνωρίζει τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης μίλησε για «ευελιξία στις συνομιλίες», αλλά επισήμανε ότι το Τελ Αβίβ δεν θα συμφωνούσε να τερματιστεί ο πόλεμος που μαίνεται για περισσότερους από έξι μήνες και ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Γάζα.

«Όμως μπορεί να υπάρχει περιθώριο ώστε να βρεθεί ένα δημιουργικό πλαίσιο ώστε να προχωρήσει μια συμφωνία για τους ομήρους», είπε.

Η Χαμάς συζητά την τελευταία πρόταση με μεσολαβητές στο Κάιρο, αλλά δεν έχει απαντήσει επίσημα. Οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν διευκολύνει τις συνομιλίες. 

Οι New York Times ανέφεραν ότι το Ισραήλ έριξαν τις απαιτήσεις τους στην απελευθέρωση 33 ομήρων, δεδομένου ότι η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει 40 γυναίκες, ηλικιωμένους ή άρρωστους αιχμαλώτους, όπως της ζητήθηκε αρχικά ως αντάλλαγμα για κατάπαυση πυρός έξι εβδομάδων, επειδή δεν υπάρχουν τόσοι όμηροι αυτής της κατηγορίας.

Η αλλαγή στη θέση του Ισραήλ έρχεται καθώς οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις πιέζουν για συμφωνία που αφορά τους ομήρους και τον τερματισμό των μαχών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου την Κυριακή και ο Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ταξιδέψει στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η Χαμάς θα αποδεχθεί μια «εξαιρετικά γενναιόδωρη» πρόταση, προκειμένου να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων.

«Η Χαμάς έχει ενώπιόν της μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση εκ μέρους του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο Ριάντ, στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Πρέπει να πάρουν μια απόφαση γρήγορα (...)» και «ελπίζω πως θα λάβουν τη σωστή απόφαση» είπε, αναφερόμενους στους ηγέτες της Χαμάς.

Εξάλλου, ο Μπλίνκεν επανέλαβε, την παραμονή ταξιδιού του στο Ισραήλ, την αντίθεση της χώρας του σε μια ισραηλινή επίθεση στην υπερπληθή πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Δεν έχουμε δει ακόμη σχέδιο που μας επιτρέπει να πιστέψουμε ότι οι άμαχοι μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια της συνάντησης στο Ριάντ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση θα «αναστείλει» την επαπειλούμενη εισβολή στη Ράφα, εάν κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων.

Ωστόσο, ακροδεξιά μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού του Νετανιάχου έχουν απειλήσει να ρίξουν την κυβέρνηση εάν συμφωνήσει με κάτι τέτοιο

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v