De Guindos (ΕΚΤ): Αβέβαιο αν θα επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό

Τους πολλαπλούς κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρέκκλιση από τα επιθυμητά επίπεδα, απαρίθμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

De Guindos (ΕΚΤ): Αβέβαιο αν θα επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην πετύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ενώ αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% το επόμενο έτος, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρέκκλιση, επισήμανε ο Ισπανός αξιωματούχος τη Δευτέρα. Η γεωπολιτική κατάσταση, «ειδικά στη Μέση Ανατολή», αυξάνει τον κίνδυνο για άνοδο του πληθωρισμού, πέρα από τα επιθυμητά όρια.

Μεταξύ των κινδύνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ συμπεριέλαβε τον αντίκτυπο που ασκούν τα περιθώρια εταιρικών κερδών αλλά και τις πιέσεις για αύξηση μισθών σε όλη την Ευρωζώνη.

Από την άλλη πλευρά, απαριθμώντας τις προκλήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολική πτώση του πληθωρισμού, μίλησε για την πιθανότητα ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής στη ζήτηση να είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, αλλά και για το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί ραγδαία η κατάσταση στην οικονομία παγκοσμίως.

Ο Ισπανός αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, λέγοντας ότι έχει «μειωθεί σημαντικά από το ανώτατο επίπεδο κοντά στο 6% τον Ιούλιο του 2023». Ωστόσο, η κάθοδός του έχει «παγώσει» από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 παραμένοντας στο 4% τους τελευταίους πέντε μήνες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Τέλος, ο De Guindos τόνισε ότι «δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων», την ίδια στιγμή που «φουντώνουν» οι συζητήσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μετά την αρχική μείωση των επιτοκίων που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v