Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Boυτιά-ρεκόρ στην τιμή του κακάο μετά το ράλι

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του κακάο υποχώρησε 13% στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης την Τρίτη, διευρύνοντας την πτώση-ρεκόρ που σημείωσε την προηγούμενη ημέρα.

Boυτιά-ρεκόρ στην τιμή του κακάο μετά το ράλι

Η τιμή του κακάο κατέγραψε απώλειες 27% σε δύο ημέρες καθώς ολοένα και περισσότεροι επενδυτές και εταιρείες κλείνουν τις θέσεις τους στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το προθεσμιακό συμβόλαιο του κακάο υποχώρησε 13% στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης την Τρίτη, διευρύνοντας την πτώση-ρεκόρ που σημείωσε την προηγούμενη ημέρα. 

Οι βαριές απώλειες σηματοδοτούν μια εντυπωσιακή μεταστροφή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν η τιμή του κακάο είχε σκαρφαλώσει πάνω από τις 11.000 δολάρια τον τόνο, εξαιτίας μιας ιστορικής έλλειψης στην προσφορά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Δυτική Αφρική.

Παρά τη διήμερη πτώση σε χαμηλό μήνα, η τιμή του κακάο έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στην αρχή του έτους, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος παρασκευής σοκολάτας. 

Το ράλι του κακάο το έχει καταστήσει πιο ακριβό από τον χαλκό και το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή. 

Η έκταση της βουτιάς των δύο τελευταίων ημερών αποτέλεσε έκπληξη, αν και η πτώση μπορεί να αποδειχθεί σύντομη καθώς η εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών δεν έχει αλλάξει, δήλωσε ο Φουάντ Μοχάμεντ Αμπουμπακάρ, επικεφαλής της  Ghana Cocoa Marketing Company UK. 

«Η κίνηση στις αγορές τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι η πτώση είναι πάντοτε πιο εύκολη από την άνοδο», τόνισε στο Bloomberg. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v