Ουκρανία: Στη μάχη για το Chasiv Yar κρίνεται το μέλλον του Ντονμπάς

Η στρατηγική σημασίας πόλη αποτελεί κύριο στόχο για τις ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν. Ο κίνδυνος κατάρρευσης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή πριν φτάσει η αμερικανική βοήθεια.

Ουκρανία: Στη μάχη για το Chasiv Yar κρίνεται το μέλλον του Ντονμπάς

Η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές της να καταλάβει το Chasiv Yar, ένα κρίσιμο προπύργιο στην ανατολική Ουκρανία, όπου εξαντλημένες και ανεπαρκώς εξοπλισμένες ουκρανικές ταξιαρχίες αγωνίζονται να κρατήσουν τη γραμμή περιμένοντας τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Έως και 25.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κοντά στην πόλη τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με εκπρόσωπο των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας στα ανατολικά. Σε άλλα σημεία κατά μήκος της πρώτης γραμμής, ο στρατός της Μόσχας προελαύνει επίσης επιδιώκοντας να καταλάβει όσο περισσότερο έδαφος μπορεί πριν καταφτάσει ο εξοπλισμός.

«Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή έχει επιδεινωθεί», δήλωσε την Κυριακή ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας Oleksandr Syrsky.

Οπως σημειώνουν οι Financial Τimes το Chasiv Yar θεωρείται βασικός στόχος για τη Μόσχα, με ανώτερους Ουκρανούς διοικητές να ισχυρίζονται ότι το ρωσικό γενικό επιτελείο έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να το καταλάβουν μέχρι τις 9 Μαΐου, οπότε η Ρωσία γιορτάζει το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η σημασία της μικρής πόλης, όμως, είναι στρατηγική και όχι συμβολική, λένε αναλυτές και Ουκρανοί στρατιωτικοί. Αν καταληφθεί από τους Ρώσους τότε μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρη την άμυνα των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, αμφότερες γνωστές ως Ντονμπάς.

Καθισμένη στην κορυφή ενός λόφου, η πόλη παρέχει στην Ουκρανία ένα από τα τελευταία φυσικά εμπόδια που προστατεύουν σημαντικές γραμμές ανεφοδιασμού και, 30 χιλιόμετρα βόρεια, την περιφερειακή πρωτεύουσα του Kramatorsk.

«Το Chasiv Yar είναι το κέντρο για την αμυντική γραμμή στην περιοχή», δήλωσε ο Βίκτορ Κέβλιουκ, στρατιωτικός αναλυτής για το Κέντρο Στρατηγικών Άμυνας, ένα think tank με έδρα το Κίεβο.

Η ρωσική αεροπορία έχει βάλει την πόλη στο στόχαστρο εξαπολύοντας περισσότερες από 30 ισχυρές βόμβες ολίσθησης (glide bombs) κάθε μέρα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της 26ης Ταξιαρχίας Πυροβολικού που έχει αναπτυχθεί στην πόλη. Αυτές οι βόμβες είναι «χαζές» της σοβιετικής εποχής,  έχουν όμως εξοπλιστεί με «φτερά» και συστήματα πλοήγησης που επιτρέπουν στη Ρωσία να στοχεύει καλύτερα και από πιο μακριά τις ουκρανικές θέσεις. Κατά την πρόσκρουση, μια τέτοια βόμβα μπορεί να αφήσει κρατήρες πλάτους έως 20 μέτρων και βάθους 6 μέτρων.

Η άμυνα του Chasiv Yar εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό σε ένα κανάλι πλάτους 30 μέτρων που εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής άκρης της πόλης. Και αυτό γιατί προσφέρει ένα έτοιμο εμπόδιο ενάντια στη διέλευση τεθωρακισμένων. Κατά ορισμένες πληροφορίες οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να το υπερβούν.

Μια γέφυρα πάνω από το κανάλι συνδέει το κύριο τμήμα της πόλης με τη μικρή συνοικία Kanal, στην οποία οι Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν για λίγο νωρίτερα αυτό το μήνα και έκτοτε έχει καταστραφεί από πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές.

Δύο τμήματα συνολικού μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου όπου καλύπτεται το υπαίθριο κανάλι παρέχουν «βολικά μέρη για [ρωσικές] επιθέσεις», είπε ο Κέβλιουκ. 

Τα δάση που καλύπτουν τις πλαγιές των λόφων στις οποίες κάθεται ο Chasiv Yar έχουν γίνει επίσης το σκηνικό σκληρών μαχών. «Δεν είναι πρακτικό να χρησιμοποιείτε drones στο δάσος. τα κλαδιά και το φύλλωμα δεν μας επιτρέπουν να χτυπήσουμε τους στόχους που μας ενδιαφέρουν», είπε ο Γιούρι Φεντορένκο, διοικητής του τάγματος «Αχιλλέας», μιας ουκρανικής μονάδας drone που επιχειρεί στην περιοχή. «Αλλά έχουμε και άλλα drones που μπορούν να ρίξουν πυρομαχικά, όπως το Baba Yaga».

Η κατάληψη ή η παράκαμψη του Chasiv Yar θα επέτρεπε στο πυροβολικό, τα drones και τις βόμβες ολίσθησης της Ρωσίας να απειλήσουν την πιο ευάλωτη πόλη Kostyantynivka. Η Μόσχα θα είναι επίσης σε θέση να παρεμποδίσει ή να κόψει εντελώς τις γραμμές ανεφοδιασμού που διέρχονται από την πόλη, τις οποίες η Ουκρανία χρησιμοποιεί για να συνδέσει τις αμυντικές προσπάθειες στο βόρειο και νότιο τμήμα της περιοχής του Ντονμπάς.

Ο ρωσικός στρατός χρειάστηκε σχεδόν ένα χρόνο για να προχωρήσει έξι χιλιόμετρα από τη ρημαγμένη πόλη Bakhmut μέχρι το Chasiv Yar. Αλλά οι πρόσφατες πρόοδοι ήταν πολύ πιο γρήγορες, με τις ρωσικές μονάδες νοτιότερα να προελαύνουν επτά χιλιόμετρα σε βάθος σε λιγότερο από δύο εβδομάδες για να καταλάβουν το χωριό Ocheretyne.

«Το έδαφος που μπόρεσαν να καλύψουν οι Ρώσοι αυτούς τους τελευταίους μήνες ήταν καλό αμυντικό έδαφος για την Ουκρανία», δήλωσε ο Ρομπ Λι, στρατιωτικός αναλυτής και ανώτερος συνεργάτης στο πρόγραμμα Ευρασίας του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής. «Τώρα η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει πιο γρήγορα».

«Επιπλέον, η κατάληψη του Chasiv Yar θα έκανε δύσκολα υπερασπίσιμες άλλες περιοχές», είπε.

Τα πρόσφατα ρωσικά κέρδη νότια του Chasiv Yar έχουν απλώς αυξήσει τη σημασία της πόλης αυξάνοντας την προοπτική μιας μεγάλης κλίμακας ρωσικής κίνησης «τσιμπίδα». Εάν οι προελαύνουσες ρωσικές δυνάμεις κοντά στην Ocheretyne προχωρήσουν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην Kostyantynivka, «όλη η γραμμή άμυνας» στην περιοχή, την οποία οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να υπερβούν από την αρχή του πολέμου, θα μπορούσε να βρεθεί περικυκλωμένη, είπε ο Mykola Melnyk, Ουκρανός αξιωματικός και πρώην διοικητής ταξιαρχίας.

«Είμαι βέβαιος ότι η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία γνωρίζει αυτό το πρόβλημα και εργάζεται για να το αντιμετωπίσει», είπε ο Μέλνικ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v